Primarul Parisului Anne Hidalgo vrea să se scalde în Sena, în iulie, înainte de Jocurile Olimpice (JO), care urmează să se desfăşoare în perioada 26 iulie-11 august, cu un an înainte de deschiderea a trei spaţii de scăldat în fluviu, la Paris, anunţă ea miercuri, după ce fostul preşedinte Jacques Chirac a făcut în 1990 aceeaşi promisiune, fără să o onoreze, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În iulie, ”ne vom scălda în Sena”, a declarat ea, cu ocazia urărilor de Anul Nou, la Primăria Parisului, şi l-a invitat pe prefectul regiunii, Marc Guillaume, să o însoţească în acest ”plonjon istoric”, ”la peste 30 de ani de la promisiunea lui Jacques Chirac”.

În noiembrie, ea a vorbit într-o şedinţă a Consiliului Municicpal al Parisului despre pregătirile în vederea JO la la Paris şi a dat întâlnire, ”înainte de deschiderea Jocurilor, la o mare baie colectivă în Sena”.

În 1990, Jacques Chirac, pe atunci primar al Parisului, a promis să se ”scalde în Sena cu martori” în 1993, însă fostul şef de stat nu şi-a respectat niciodată acest angajament.

”Toată lumea spunea că era imposibil, însă noi am făcut-o”, se felicita Anne Hidalgo, care anunţa în iulie 2023 deschiderea - în vara lui 2025 - a trei locuri în care marele public să facă baie în capitală - la Bercy, Grenelle şi între Insula Saint-Louis şi Marais.

Acest anunţ a fost făcut în ultiml dintre aceste locuri, cu ocazia unei băi a adjuncţilor săi Emmanuel Grégoire, însărcinat cu Urbanismul, şi Pierre Rabadan, însărcinat cui Sportul.

Însă primarul socialist nu a făcut baie atunci.

Baia în Sena - care se practica în timpul Fostului Regim, între Renaştere şi Revoluţia franceză - a fost interzisă la Paris în urmă cu un secol, în 1923, printr-o hotărâre de prefect, iar o brigadă fluvială patrulează constant pentru a-i împiedica pe cei care vor să se scalde.

Jocurile Olimpice urmează să inaugureze înotul în Sena.

Probele de triatlon şi de înot liber urmează să pornească de la Podul Alexandre-III, care leagă Grand Palais şi Invalides.

Însă organizatorii JO de la Paris au fost puternic dezamăgiţi vara trecută, în timpul acestor evenimente de testare.

Înainte de anularea a două probe de triatlon (para şi mixt), probele de înot liber a fost necesar să fie anulate în urma unei poluări cauzate de o ploaie de vară neobişnuită.

Începând din 2018, statul şi colectivităţile locale din regiunea pariziană au investit aproximativ 1,4 miliarde de euro pentru se putea face baie în Sena şi Marna, principalul afluent al fluviului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.