Preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador (AMLO) rămâne la putere în urma unui referendum în care mexicanii au validat larg o continuare a mandatului acestuia, însă prezenţa la urne a fost sub 20%, relatează AFP

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Peste 90% dintre votanţii la referenum şi-au exprimat dorinţa ca preşedintele de stânga naţionalistă, în vârstă de 68 de ani, să-şi finalizeze mandatul unic de şase ani, în 2024, potrivit Institului Naţional Electoral (INE).

Potrivit INE, între 17 şi 18,2% dintre cei 93 de milioane de alegători înscrişi s-au prezentat la vot.

Legislaţia mexicană prevede un prag de 40% pentru ca rezultatul referendumului să aibă caracter constrângător.

Chiar dacă tabăra ”nu” ar fi obţinut o victorie, Andres Manuel Lopez Obrador nu ar fi fost obligat să demisioneze, în conteztul unei prezenţe la vot sub 40%.

Partidul prezidenţial Mişcarea pentru Regenerare Naţională (Morena) a salutat un ”rezultat tranşant în favoarea preşedintelui nostru”.

”Oamenii i-au recunoscut angajamentul în favoarea celor mai nevoiaşi, enorma autoritate morală cu care guvernează”, a apreciat unul dintre liderii Morena, Mario Delgado.

Trei partide de opoziţie au îndemnat la abţinere - PAN (drepta), PRD (stânga) şi PRI (un fost partid-stat).

PAN a denunţat o consultare populară marcată de ”ilegalitate, minciună şi deturnarea resurselor publice”.

PRI a acuzat Morena de transformarea refrendumului într-o ”glumă”, a denunţat pe Twitter un lider al formaţiunii, Alejandro Moreno.

”Ştim că nu vom revoca mandatul preşedintelui şi că opoziţia nu va vota”, a declarat AFP un analist politic, Hernán Gómez Bruera. 

”Miza era capacitatea de mobilizare a lui Lopez Obrador şi a susţinătorilor săi. Am observat că această capacitate este puternică”, apreciază el.

Mexicanii au fost chemaţi la urne să răspundă la întrebarea ”sunteţi de acord să revocaţi mandatul preşedintelui din lipsă de încredere sau ca el să continue la preşedinţia Republoicii la termen?”.

Andres Manuel Lopez Obrador a înscris în Consttuţie, în 2019, acest ”mandat revocator”, după modelul altor ţări latino-americane, precum Venezuela.

”Să nu ute nimeni că poporul este cel care comandă”, a declarat el, votând la deschiderea celor 57.000 de secţii de votare din ţară.

AMLO a introdus în urnă un buletin de vot nul, pe care scria ”Trăiască Zapata!”, un erou al Revoluţiei Mexicane (1910-1917), au constat unii jurnalişti.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.