Ministerul israelian de Externe anunţă marţi că l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei, Evghen Korniiciuk, pentru a-i cere ”clarificări”, după ce Ambasada Ucrainei în Israel a acuzat Guvernul lui Benjamin Netanyahu că ia poziţie în favoarea Rusiei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Văzând declaraţiile sale repetate împotriva politicii Israelului, ambasadorul ucrainean Evghen Korniiciuk a fost convocat în vederea unor clarificări, la 3 iulie, la Ministerul Afacerilor Externe”, anunţă într-un comunicat ministerul.

”Guvernul israelian îşi continuă cooperarea cu Ucraina, aşa cum s-a convenit între cele două ţări”, subliniază ministerul.

”Comportamentul ambasadorului nu ajută”, apreciază diplomaţia israeliană.

NEUTRALITATE, FĂRĂ AJUTOARE

Israelul a adoptat o poziţie ”prudentă” după ce Rusia a invadat Ucraina, la 24 februarie 2022, cu scopul de a rămâne ”neutru” în acest conflict.

El a trimis ajutor umanitar Ucrainei, dar s-a abţinut să-i trimită armament.

Duminică, Ambasada Ucrainei a acuzat ”actualul Guvern israelian” de faptul că a ales ”calea cooperării strânse cu Federaţia rusă”.

Ambasada denunţa ”cvasi-lipsa ajutării umanitare a Ucrainei” şi cita o declaraţie recentă a premierului israelian Benjamin Netanyahu, care dădea asigurări că Israelul are nevoie de cooperare cu Rusia, pentru a-şi continua campania de atacuri aeriene ale unor ţinte iraniene în Siria.

DISCURS DEMAGOGIC

Într-un interviu acordat publicaţiei israeliene Jerusalem Post, Netanyahu declara că eventualul armament livrat Ucrainei ar ajunge pe mâna Iranului şi s-ar întoace împotriva Israelului.

”Conducătorii israelieni, care se adăpostesc în spatele unui discus demagogic cu privire la neutralitatea lor (şi în pofida faptului că nu se ascund) construiesc în mod activ relaţii cu Federaţia rusă”, acuza duminicăk, într-un comunicat Ambasada Ucrainei în Israel.

”În realitate, pe teren, pretinsa «neutralitate» a Guvernului israelian este o poziţie clară prorusă”, acuza ambasada.

”Îndemnăm Guvernul israelian să să-şi schimbe poziţia şi să susţină Ucraina cu mijloace defensive”, cerea ea.

Cu patru zile mai înainte, ministrul ucrainean al Apărării Oleksii Reznikov a purtat ”o discuţie foarte productivă” cu omologul său israelian Yoav Gallant.

”Am discutat despre situaţia actuală pe teren şi despre perspective ale unui proiect menit să-i protejeze pe ucraineni de ameninţări aeriene. Dronele iraniene constituie o ameninţare la adresa securităţii celor două ţări. Contăm pe ajutorul Israelului pentru a le contracara”, anunţa într-un comunicat Reznikov.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.