Turcii din România au început joi să voteze pentru referendumul de modificare a Constituţiei. Ambasadorul Turciei în România, Osman Koray Ertaş, care a votat în jurul orei 12, la Ambasada de la Bucureşti, a declarat că se aşteaptă la o rată mare de participare, pe de o parte pentru că turcii, prin tradiţie, sunt foarte interesaţi de scrutine, iar pe de alta, pe baza numărului mare de alegători care s-au prezentat deja la urne în Germania şi în alte ţări unde votul a început deja. El a dat asigurări că sondajele de opinie arată că Turcia este o democraţie funcţională şi înfloritoare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Anul acesta ne aşteptăm la o participare mare, pentru că în sistemul nostru, spre deosebire de cel român, începem votul în străinătate mai devreme. Votarea a început deja în misiunile mari, unde avem mai mulţi alegători. De exemplu, în Germania am început în urmă cu două săptămâni. Şi, potrivit ratelor de participare din Germania şi alte locuri, este mai mare decât în alegerile precedente. Deci, anul acesta, probabil că (rata de participare – n.r.) va fi mai mare decât în trecut. La ultimele alegeri, rata de participare în România a fost de aproximativ 30%”, a spus Ambasadorul la o întâlnire cu presa, după ce a votat.

„Nu avem (o rată minimă de participare pentru validarea referendumului – n.r.), dar, de fapt, în ţara noastră, participarea este de regulă foarte mare. Este, cu siguranţă, peste 70%, ajunge la 80% în multe cazuri. Deci nu suntem îngrijoraţi din acest punct de vedere. Oamenii sunt foarte interesaţi de alegeri şi de politică în ţara noastră”, a dat el asigurări.

Evenimente

13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Depozitarul Central, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast, Evergent Investment
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Imobiliare.ro, Nordis, Meta Estate, Genesis Property

Potrivit lui, faptul că societatea este foarte divizată, iar sondajele de opinie arată o diferenţă foarte mică între cele două tabere în preferinţele de vot „arată că suntem o democraţie şi o democraţie funcţională”. “Deci nu este vorba, aşa cum s-a încercat prezentarea în unele ţări europene, despre un om care decide schimbări singur, ci este o democraţie înfloritoare şi oamenii vor decide care sistem este mai bun”, a adăugat el.

Ambasadorul a explicat motivele pentru care a fost nevoie de convocarea acestui referendum: „Este vorba despre o schimbare constituţională. Pentru a schimba Constituţia, sistemul, este nevoie de referendum. În baza legii, nu poate fi făcută altfel decât prin referendum, pentru că majoritatea parlamentară nu este suficientă pentru a adopta schimbările fără referendum”.

El a dat asigurări că Ankara a luat notă de criticile privind referendumul, dar aşteaptă rezultatul scrutinului şi implementarea modificărilor, dacă va fi cazul, înainte de a se pronunţa. „Credem că este devreme să ajungem la o concluzie, înainte de a vedea rezultatul sistemului”, a explicat el.

Încă din cursul dimineţii de joi, oamenii au început să se prezinte la urne pentru a vota. „Este important să votăm. Pentru că, chiar dacă noi locuim în România, chiar dacă aici este a doua ţară pentru noi, avem obligaţia să ne susţinem ideile în Turcia. Trebuie să votăm şi chem tot poporul turc aici pentru votare”, a explicat unul dintre alegători.

În general, mesajul pe care l-au transmis cetăţenii turci veniţi la urne joi dimineaţă a fost un apel pentru o participare cât mai mare. „Este important ca fiecare cetăţean să îşi facă alegerea şi trebuie să facem un vot, ori spre da, ori spre nu, că să meargă înainte. Cred că orice cetăţean care vine vrea să meargă înainte spre bine, spre o reformă oarecare. Şi sperăm că această reformă ne va da la toţi o şansă pentru a merge mai departe”, a explicat o femeie.

Unul dintre alegători a dat asigurări că, chiar dacă, în urma referendumului, puterea va fi concentrată, în mare parte, în mâinile unui singur om, situaţia nu va fi periculoasă. „Cât timp alege poporul, nu este poporul, nu este periculos. Dacă era o altă metodă, era (periculos – n.r.). Cât timp este democraţie, nu este periculos”, consideră el.

Românii din Turcia vor putea vota în orice zi de joi până duminică, între ore 9 şi 21, la sediul Ambasadei de la Bucureşti sau la Consulatul de la Constanţa. Buletinele de vot se vor trimite luni dimineaţa la Ankara, pentru a fi numerate. De la încheierea votului, duminica la ora 21, voturile vor fi ţinute într-un loc securizat. Sigilarea se va face în prezenţa reprezentanţilor a principalelor trei partide din ţară – AKP şi două formaţiuni de opoziţie.

Rezultatele votului vor fi anunţate pe 16 aprilie, în Turcia. Nu vor exista exit-polluri, dar primele rezultate vor fi anunţate în jurul orei locale şi a României 20, la două ore după închiderea ultimelor urne din ţară.

Turcii care sunt înregistraţi ca aflându-se în străinătate în această perioadă pot vota la orice reprezentanţă diplomatică unde sunt deschise secţii de vot, indiferent de ţara unde se află aceasta. Datele lor personale sunt introduse într-un sistem informatic, pentru a se evita votul multiplu. Sistemul a fost folosit şi la alegerile precedente.

Conform informaţiilor oferite de Consiliul Electoral Suprem al Turciei, în România se află 6.351 de alegători înregistraţi.

Ambasada a dat asigurări că ţine legătura cu toată comunitatea turcă din România, în special online.

În total, aproximativ trei milioane de turci sunt chemaţi să voteze la 120 de misiuni turce aflate în 57 de ţări.

În Turcia, secţiile de vot se vor deschide pe 16 aprilie.

Dacă va fi aprobată, propunerea de modificare a Constiţiei îi va permite preşedintelui să emită decrete, să instituie starea de urgenţă, să numească miniştri şi oficiali de stat de rang înalt şi să dizolve legislativul - atribuţii despre care principalele două partide de opoziţie afirmă că vor distruge echilibrul puterii în favoarea lui Erdogan.

De asemenea, Erdogan ar putea să rămână la putere până în 2029.

Susţinătorii preşedintelui turc cred că aceste reforme vor garanta stabilitatea naţiunii într-o regiune cuprinsă de haos, în vreme ce oponenţii cred că un posibil succes al referendumului va deschide calea spre un regim chiar mai autoritar.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.