Încă de la inaugurarea Palas Iaşi, în 2012, IULIUS s-a diferenţiat prin integrarea naturii în proiectele sale. În prezent, compania are în portofoliu 18 hectare de spaţii verzi create de la zero sau reamenajate, în care s-au investit peste 20 de milioane de euro şi care au devenit locurile preferate de petrecere a timpului liber ale comunităţilor din oraşele Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca. Unicitatea lor este dată de faptul că sunt integrate în proiecte mixte, unde oamenii au acces la restaurante, cafenele sau diverse servicii, se pretează organizării diverselor evenimente, dar se diferenţiază şi prin modul de amenajare.
Au fost realizate de echipe de specialişti italieni şi români, iar copacii au fost aduşi cu ani înainte din Italia şi aclimatizaţi în pepiniere temporare, astfel încât atunci când au fost inaugurate parcurile, au putut să ofere umbră încă de la început, dar şi un adevărat spectacol vizual.
Compania IULIUS continuă să redefinească experienţa urbană în marile oraşe din România şi prin dezvoltarea unor grădini spectaculoase integrate în proiectele sale de regenerare urbană. Astfel, spaţiile verzi realizate la Palas Iaşi, Iulius Town Timişoara şi Iulius Parc din Cluj-Napoca oferă o oază de relaxare în mijlocul oraşului şi au devenit şi modele de bune practici în ceea ce priveşte integrarea naturii în viaţa cotidiană a comunităţilor. Unul dintre specialiştii cu o contribuţie majoră în realizarea acestor parcuri este italianul Ennio Fassolli, consultant peisagist al grupului IULIUS: „Obiectivul meu a fost să-mi imaginez un loc care să respecte contextul local în care urma să ia naştere un parc, dar care să ofere şi o experienţă vie, emoţională, pentru cei care îl vor traversa. Un colţ verde în inima urbană, în care natura să nu fie doar un element decorativ, ci protagonistă. Un loc în care să te poţi relaxa, respira şi să te laşi inspirat de forme, culori şi parfumuri”.
Parcuri unice în România
La Iaşi, parcul Palas a fost realizat de la zero, acum 13 ani, odată cu ansamblul mixed-use de regenerare urbană, primul de acest tip la acea vreme. Conceput pe modelul grădinilor de la Versailles, acesta are o suprafaţă de 5 hectare, pune şi mai mult în valoare Palatul Culturii şi oferă o combinaţie unică de natură, arhitectură modernă şi un loc în care se desfăşoară constant evenimente culturale care atrag anual milioane de vizitatori.
Parcul Palas este amenajat parţial peste parcarea subterană, ceea ce a presupus lucrări complexe, măsuri de consolidare şi susţinere a structurilor de rezistenţă, tehnici speciale pentru hidroizolaţie, o cantitate mare de sol fertil - stratul de pământ vegetal are o adâncime de până la 1,8 – 2 metri şi un sistem avansat de irigaţii, tocmai pentru ca parcul să poată găzdui vegetaţie matură ( ~ 50.000 de arbuşti), o multitudine de plante decorative cu flori şi arbori de înălţimi mari (1.000 copaci). Copacii au fost aduşi din pepiniere speciale şi au avut vârste mature chiar de la plantare, oferind un adevărat spectacol în toate anotimpurile. Specială în parcul Palas este şi aleea de Ginkgo Biloba, probabil unicat în România, alături de magnoliile presărate în tot parcul şi pergolele de glicină, dar şi aleile de trandafiri şi copacii Lichidambar, care îşi schimbă culoarea în funcţie de anotimp. „Atunci când alegem soiurile de plante pentru parcurile IULIUS, luăm în considerare cu atenţie climatul specific şi tipul de sol al locului în care vom lucra”, a adăugat Ennio Fasolli.
Spaţii verzi au fost create şi la Palas Campus, unde zonele verzi au fost duse la alt nivel, la propriu, pentru că în cea mai mare clădire de birouri din ţară au fost amenajate trei grădini suspendate, o premieră pentru Iaşi. În aceste spaţii, angajaţii pot lucra sau se pot relaxa, bucurându-se de o perspectivă panoramică asupra oraşului.
De asemenea, zone verzi de relaxare s-au amenajat şi în cadrul celor două proiecte de retail de proximitate din Iaşi – Family Market Miroslava şi Bucium -, care includ gazon, copaci maturi, flori, spaţii de recreere etc.
Grădinile IULIUS – catalizatori între natură şi comunitate
Pe acelaşi model al parcului Palas s-a dezvoltat şi Iulius Gardens din cadrul Iulius Town Timişoara. Parcul are 5,5 hectare, este construit tot deasupra unei parcări subterane, găzduieşte 1.400 arbori maturi şi 10.000 de arbuşti şi este unul dintre cele mai spectaculoase spaţii verzi din Timişoara. De 6 ani, oferă timişorenilor o mulţime de motive pentru a-şi petrece timpul liber aici, pentru că dispune de spaţii de joacă pentru copii, zone de relaxare, lac şi de un mix cosmopolit de cafenele şi restaurante cu deschidere la parc. Creat de la zero, parcul din Iulius Town a adus natura într-o zonă în care lipsea, la pachet cu energia şi vivacitatea evenimentelor în aer liber, pentru toate categoriile de public.

De asemenea, la Cluj-Napoca, de 12 ani, Iulius Parc din proximitatea Iulius Mall este o parte vie din oraş, care aduce constant împreună natura şi comunitatea. O zonă verde de aproximativ 3 hectare, pe malul lacului Gheorgheni, ce reuneşte peste 400 de arbori maturi, 18.000 de arbuşti şi peste 10.000 de metri pătraţi de gazon special, pe care vizitatorii se pot aşeza pentru a citi o carte sau pur şi simplu pentru a se deconecta.

„În viziunea noastră, sustenabilitatea nu se măsoară doar în indicatori tehnici, ci mai ales în felul în care proiectele contribuie la bunăstarea pe termen lung a oraşelor şi a locuitorilor. Iar prin intermediul grădinilor urbane - Palas Iaşi, Iulius Gardens Timişoara şi Iulius Parc din Cluj-Napoca - am reuşit să creăm legături între natură şi comunitate, între spaţiul construit şi cel «trăit», susţinând un stil de viaţă echilibrat şi conectat la verde”, a spus Dan Adrian Chelaru, Group Sustainability Officer IULIUS.
În parcurile IULIUS, lucrările de amenajare nu se termină niciodată, iar echipe dedicate se ocupă de îngrijirea constantă a acestor spaţii verzi atât de complexe, de la tratamente de mentenanţă şi măsuri pentru sănătatea plantelor, până la reamenajări şi crearea de noi atracţii.

Cea mai nouă zonă verde s-a creat anul acesta, la Iulius Mall Suceava, unde, odată cu extinderea proiectului de retail, s-a realizat şi o amenajare peisagistică care include 180 de arbori maturi, cu înălţimi de până la 12 metri, şi 37.000 de arbuşti şi plante decorative, precum şi gazon pentru trafic intens, pe care vizitatorii se pot relaxa.

Pe lângă funcţiunea de recreere şi aportul adus la nivel de biodiversitate şi sustenabilitate, aceste parcuri au devenit şi adevărate „scene” pentru diverse evenimente culturale, educative, expoziţii - naţionale şi internaţionale - precum: Romanian Creative Week, World eSports Championships, Trei Tenori Ieşeni, Serile Filmului Românesc, Museum of Immersive New Art (MINA), Florall, proiecţii cinematografice, concerte simfonice, competiţii sportive, târguri variate.
Deloc neglijabil este şi faptul că grădinile Iulius contribuie la diminuarea efectului de insulă de căldură urbană şi creşterea confortului vizitatorilor.
Despre IULIUS
Compania IULIUS este dezvoltator şi operator real estate specializat în proiecte mixed-use de regenerare urbană din România, cu o experienţă de peste 25 de ani în real estate şi cu o prezenţă în patru mari oraşe din ţară – Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca şi Suceava. Portofoliul companiei este evaluat la 1,8 miliarde de euro, iar planurile de dezvoltare vizează două proiecte mixed-use de reconversie urbană de amploare, la Cluj-Napoca (RIVUS) şi la Constanţa, care însumează investiţii de peste 1,3 miliarde de euro.
Portofoliul actual cuprinde peste 310.000 mp de retail, în două proiecte mixed-use de regenerare urbană (Palas Iaşi şi Iulius Town Timişoara), reţeaua naţională de shopping mall-uri regionale (Iulius Mall – Iaşi, Cluj-Napoca şi Suceava) şi proiectele Family Market din Iaşi (Miroslava şi Bucium). Proiectele sunt lidere de piaţă la nivel regional şi înregistrează anual peste 70 de milioane de vizite.
Compania IULIUS s-a impus drept unul dintre cei mai activi dezvoltatori şi operatori de spaţii office clasa A, construind, sub brandul naţional United Business Center, poluri regionale de business şi comunităţi creative multinaţionale în trei centre universitare importante ale României – Iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca. În total, 15 clădiri verzi, cu o suprafaţă totală de peste 242.000 mp, în care sunt prezente peste 80 de companii şi unde lucrează peste 25.000 de angajaţi.
Proiectele IULIUS sunt concepte sustenabile, care integrează grădini ample, aducând natura în mijlocul oraşelor, între oameni – 14 hectare de grădini urbane în iaşi, Timişoara şi Cluj-Napoca, cu 80.000 de arbori şi arbuşti. Prin conceptele lor, investiţiile companiei îşi aduc aportul nu doar la dezvoltarea urană şi economică, ci şi din perspectivă culturală şi socială, devenind destinaţii ce oferă experienţe variante, pentru toate vârstele, tot timpul anului – peste 1.000 de evenimente anual, inclusiv ca parteneriate cu mediul artistic şi cultural local.

Conținutul acestui comunicat de presă este în întregime responsabilitatea autorului său. News.ro nu își asumă în niciun fel responsabilitatea pentru acuratețea informațiilor prezentate sau a modului de redactare a comunicatului.