Acordul comercial cu SUA obţinut pe ultima sută de metri de Comisia Europeană nu convinge guvernul de la Paris. După anunţul făcut duminică de Ursula von der Leyen şi Donald Trump, premierul francez a reacţionat cu un mesaj critic postat pe reţeaua socială X, după ce alţi miniştri vorbiseră deja despre un acord „dezechilibrat”, relatează Le Figaro.
„Este o zi sumbră aceea în care o alianţă între popoare libere, unite pentru a-şi afirma valorile şi a-şi apăra interesele, se hotărăşte să se supună”, a scris premierul François Bayrou.
Prim-ministrul nu a fost singurul care a primit cu răceală acordul. La Paris, entuziasmul şi satisfacţia nu se fac deloc simţite.
„Statele Unite au decis să impună cu forţa o nouă lege a junglei”, declarat ministrul delegat pentru comerţ exterior, Laurent Saint-Martin.
„Dacă europenii nu se trezesc, dificultăţile celorlalţi vor părea relative în comparaţie cu decalajul nostru”, a avertizat, la rândul său, ministrul pentru afaceri europene, Benjamin Haddad. Totuşi, el admite că acest text va aduce „o stabilitate temporară” actorilor economici.
„Este un acord care permite o stabilitate, dar care rămâne dezechilibrat”, a comentat, la rândul său, la RTL, Marc Ferracci, ministrul industriei şi energiei. El s-a arătat totuşi optimist, asigurând că „nu este sfârşitul poveştii” şi că „Europa trebuie să-şi accelereze strategia de competitivitate”.
„Europa trebuie să acţioneze mai repede şi mai puternic”, a subliniat Marc Ferracci, care doreşte „reechilibrarea acestui acord, în special în ceea ce priveşte serviciile”. El a făcut apel la „unitatea” ţărilor europene, chiar dacă „nu toate au aceleaşi sectoare puternice”.
Laurent Saint-Martin, ministru delegat pentru comerţ exterior, împărtăşeşte această constatare de dezechilibru. Invitat la France Inter luni dimineaţă, el recunoaşte că „acest acord nu este echilibrat”. Dar insistă asupra unui punct: „Datorită acestui acord, aducem stabilitate pentru întreprinderile noastre”. Anumite sectoare pot chiar să respire datorită „scutirilor sectoriale foarte importante”. Dar „Europa trebuie să privească şi în altă parte”, crede ministrul. „Există o oportunitate extraordinară de a face comerţ cu ţări care nu cred în războiul comercial: India, America Latină şi Asia de Sud-Est”, a spus el.
„Să fim lucizi: situaţia actuală nu este satisfăcătoare şi nu poate fi durabilă”, a estimat ministrul afacerilor europene Benjamin Haddad, observând că Statele Unite „au ales coerciţia economică şi dispreţul total faţă de regulile OMC”. „Trebuie să tragem rapid concluziile sau riscăm să dispărem”, a avertizat el pe X.
Şi opoziţia franceză a criticat acordul.
Acordul a fost anunţat duminică după o întâlnire între preşedintele american Donald Trump şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, în Scoţia. Acesta prevede taxe vamale de 15% pentru produsele europene importate, pe de o parte, în timp ce UE se angajează să achiziţioneze din SUA energie în valoare de 750 de miliarde de dolari – în special pentru a înlocui gazul rusesc – şi să investească 600 de miliarde de dolari suplimentari în Statele Unite, pe de altă parte.
Cele două puteri au decis, de asemenea, să ridice reciproc taxele vamale pentru anumite produse strategice, inclusiv echipamentele aeronautice, a precizat ulterior Ursula von der Leyen.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.