Un presupus atac cu sarin comis în martie în Siria, cu cinci zile înainte de atacul sângeros de la Khan Sheikhun, soldat cu peste 80 de morţi, ”poartă marca regimului sirian”, au acuzat miercuri Washingtonul, Parisul, Londra şi Berlinul într-o declaraţie comună, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”OIAC (Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice) tocmai a anunţat că un atac cu sarin în oraşul Al Lataminah, în Siria, a «avut probabil loc» cu doar o săptămână înainte de atacul de la Khan Sheikhun, la numai 15 kilometri distanţă”, au subliniat cei patru şefi ai diplomaţiilor franceză, germană, britanică şi americană în această declaraţie comună.

”Atacul prezentat poartă semnele regimului sirian”, au adăugat britanicul Boris Johnson, francezul Jean-Yves Le Drian, germanul Sigmar Gabriel şi americanul Rex Tillerson.

OIAC, cu sediul la Haga, a evocat pe 4 octombrie un ”incident” implicând ”utilizarea sau expunerea la sarin” în localitatea Al Lataminah (Latamne), pe 30 martie, şi a anunţat 50 de răniţi, însă nu şi morţi.

La 4 aprilie, un raid aerian a vizat Khan Sheikhun, un orăşel aflat sub controlul rebelilor şi unor jihadişti, în provincia Idleb, soldat cu 83 de morţi potrivit ONU, cu cel puţin 87 de morţi potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR).

Într-un raport foarte aşteptat, experţi ONU şi OIAC au apreciat, pe 28 octombrie, că regimul de la Damasc se face vinovat de atacul de la Khan Sheikhun.

Rusia, aliata Damascului, a respins aceste concluzii, la fel ca regimul sirian, care a negat mereu orice implicare.

Cei patru miniştri au reiterat apelul occidentalilor la prelungirea misiunii internaţionale de anchetă privind armele chimice în Siria, care face obiectul unei înfruntări dure cu Moscova.

Mandatul - JIM - anchetatorilor ONU şi OIAC care au conchis că este vina Damascului în atac se încheie pe 16 noiembrie.

”Este esenţial ca membrii comunităţii internaţionale să continue să ancheteze cazuri de folosire a unor arme chimice în Siria”, au declarat cei patru miniştri, subliniind că responsabilitatea grupării Statul Islamic a fost de asemenea arătată cu degetul în anumite atacuri chimice.

”Un răspuns internaţional ferm este de-acum esenţial, pentru ca să se facă astfel încât cei vinovaţi să dea socoteală de acţiunile lor, ca victimelor acestor atacuri laşe să li se facă dreptate şi să se împiedice ca asemenea fapte să se repete”, au subliniat ei.

Rusia se declară pregătită să autorizeze anchetatorii să-şi continue activitatea timp de şase luni - cu condiţia ca ei să-şi ”îngheţe” raportul cu privire la Khan Sheikhun şi să fie revizuită alcătuirea echipelor, pe care o consideră puţin obiectivă.

Londra a acuzat Moscova de faptul că vrea să ”omoare” grupul de experţi ONU şi OIAC.

Într-un proiect de rezoluţie concurent celui al Rusiei, Statele Unite cer o prelungire cu doi ani al mandatului JIM.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.