Partidul Conservator britanic a prezentat marţi un compromis de ultim moment cu privire la Brexit, vizând să înlăture disensiunile interne între susţinători şi adversari ai unei ieşiri a Regatului Unit din Uniunea Europeană, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noul plan - intitulat Malthouse Compromise, după numele unuia dintre iniţiatori, Kit Malthouse - le promite "Brexiter”-ilor o suspendare a ”clauzei de salvgardare” - "backstop", o ”plasă de siguranţă” menită să evite o rempunere a unei frontiere fizice între provincia brtanică Irlanda de Nord şi Irlanda după Brexit.

Însă acest plan le promite, în paralel, "Remainer”-ilor implementarea acestei garanţii, în vederea minimalizării riscurilor unor perturbări, în cazul unei ieşiri fără acord.

Şansele de succes ale acestui compromis depind de-acum de bunăvoinţa Theresei May şi a Comisiei Europene (CE).

Premierul, al cărui acord de divorţ a fost respins masiv de către deputaţi în Camera Comunelor, nu a făcut comentarii cu privire la această propunere.

Însă ea şi-a manifestat internţia de a ”renegocia” ”backstop”-ul cu Bruxellesul şi susţine un amendament parlamentar care cere o înlocuire a ”backstop”-ului cu ”mecanisme alternative”.

UE a exclus până acum orice renegociere a acordului retragerii încheiat de May cu Cei 27.

Planul Malthouse nu urmează să fie dezbătut în mod direct şi nici să fie supus la vot în sesiunea consacrată marţi, în Camera Comunelor, unor amendamente parlamentare cu privire la Brexit, însă iniţiatorii lui speră ca May să îl aprobe verbal, pentru a favoria unitatea partidului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.