Secretarul american al Justiţiei Boill Barr a dat undă verde deschiderii unor anchete cu privire la eventuale nereguli în alegerile de la 3 noiembrie, despre care Donald Trump afirmă că sunt pătate de ”fraude” - fără să prezinte probe, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Bill Barr - unul dintre cei mai loiali secretari preşedintelui în exerciţiu - subliniază că această autorizare pe care a dat-o luni procurorilor federali din ţară nu arată că Departamentul Justiţiei deţine probe ale existenţei unor situaţii de fraudă.

”Vă autorizez să anchetaţi cu privire la acuzaţii substanţiale de nereguli privind voturile sau numărarea buletinelor de vot înainte de certificarea alegerilor în jurisdicţiile voastre în anumite cazuri”, precizează Barr în această scrisoare.

”Asemenea anchete pot fi efectuate în cazul în care există acuzaţii clare şi eventual credibile cu privire la nereguli care, în cazul în care se adeversc, ar putea avea un impact asupra rezultatului unor alegeri federale într-un stat”, afirmă el.

În urma oridnului lui Barr, şeful Serviciului însărcinat cu infracţiuni electorale, Richard Pilger, care supervizează anchetele cu privire la fraude, şi-a anunţat demisia, scrie presa americană.

Richard Pilger şi-a explicat decizia într-un e-mail pe care l-a trimis echipeisale.

”După ce am studiat noile reguli şi ramificaţiile lor, (trebuie) din nefericire să demisionez din post”, scrie el în e-mail, potrivit The New York Times (NYT).

Anchetele cu privire la fraude electorale sunt în mod normal de resortul fiecărui stat, care îşi stabileşte şi controlează reglementările electorale.

Departamentul american al Justiţiei nu intervine, de obicei, în acest tip de situaţii până când nu este certificată numărarea voturilor şi nu se încheie renumărarea voturilor.

Echipa de campanie a lui Donald Trump poartă bătălii judiciare în mai multe state în care Joe Biden a obţinut victorii - cu Pennsylvania şi Nevada în frunte -, cu scopul de a contesta rezultatul în aceste state.

Aceste eforturi sunt coordonate de către fiii preşedintelui în exerciţiu, care răspândesc acuzaţiide fraudă şi nereguli electorale - fără să prezinte vreo probă.

”Acuzaţiile serioase trebuie tratate cu multă grijă, iar reclamaţiile speculative, fanteziste sau exagerate nu trebuie să servească drept bază a deschiderii unor anchete federale”, subliniază secretarul Justiţiei.

Eforturile taberei lui Donald Trump au puţine şanse de succes, iar numeroşi lideri locali îndeamnă campania miliardarului republican să prezinte probe ale acuzaţiilor de fraude.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.