Guvernatorul statului Indiana Mike Pence s-a dovedit în mare măsură un susţinător loial al candidatului republican la preşedinţie Donald Trump, de când a fost ales partenerul de cursă al miliardarului, scrie BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Nevoit să intervină şi să susţină declaraţii ale omului de afaceri în domeniul imobiliar sau ale unor membri ai familiei acestuia, Pence, o personalitate cunoscută şi apreciată de republicani, nu s-a sfiit însă să spună şi ceea ce gândeşte.

Cea mai frapantă intervenţie de acest fel a avut loc în dezbaterea candidaţilor la vicepreşedinţie, pe 4 octombrie, când şi-a apărat propriile poziţii, însă nu neapărat şi pe ale lui Trump, atunci când acestea au fost contestate.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Pence, în vârstă de 57 de ani, a acceptat să candideze alături de Trump, în vârstă de 70 de ani, după ce s-a întâlnit cu miliardarul, în prezenţa familiei, în locuinţa sa din Indianapolis în iulie.

Guvernatorul este foarte apreciat de conservatorii sociali şi are o experienţă considerabilă la Washington.

Însă înainte să fie desemnat candidat la vicepreşedinţie, Pence a criticat propunerea lui Trump cu privire la o interzicere a intrării musulmanilor pe teritoriul Statelor Unite ca "jignitoare şi neconstituţională" şi a denunţat drept "nepotrivite" unele declaraţii ale omului de afaceri despre judecătorul districtual Gonzalo Curiel.

Trump a sugerat că originea mexicană a judecătorului l-a privat de un proces echitabil în dosarul împotriva Universităţii Trump.

RĂDĂCINI LIBERALE

Pence a crescut ca un catolic, împreună cu cei cinci fraţi ai săi, la Columbus, în Indiana.

El declara în 2012, pentru ziarul The Indianapolis Star, că simboluri liberale precum John F Kennedy şi Martin Luther King Jr l-au inspirat să intre în politică.

Guvernatorul, care s-a prezentat drept "un creştin, un conservator şi un republican, în această ordine", a votat cu Jimmy Carter în 1980.

El a spus că a început să-şi schimbe opinia abia în facultate, când a cunoscut-o pe Karen, soţia sa, într-o biserică.

Pence este guvernatorul Indianei din 2013, însă are o experienţă de 12 ani în Congres, ca membru al Camerei Reprezentanţilor.

În ultimii doi pe care i-a petrecut la Washington, el a fost preşedintele Conferinţei Republicane din cadrul Camerei, a treia poziţie ca importanţă în ierarhia republicană.

El a prezidat, de asemenea, Grupul de Studiu Republican, o coaliţie a reprezentanţilor conservatori republicani, din care fac parte şi evaghelişti din partid, care l-au susţinut şi au criticat "puritatea ideologică" a lui Trump, potrivit BBC.

Guvernatorul, abia reales anul acesta, s-a gândit să candideze la preşedinţie.

Însă nu a fost prima dată când Pence a luat în calcul să intre în cursa pentru Casa Albă. În 2009 a efectuat vizite în primele state în care au avut loc alegeri primare, alimentând speculaţii potrivit cărora avea ambiţia să candideze în 2012.

Pence a participat alături de Trump la numeroase mitinguri la nivel naţional, uneori în mai multe state în aceeaşi zi.

Unul dintre rolurile sale cheie a fost să-l susţină pe candidatul la preşedinţie în urma unor polemici.

Numai în septembrie el l-a apărat atât pe Trump, după ce miliardarul a sugerat ca oamenii să se înarmeze împotriva rivalei sale Hillary Clinton, cât şi pe Donald Trump Jr., care i-a comparat pe refugiaţi cu bomboanele Skittles.

La începutul lui septembrie el a contrazis mai vechea teorie a lui Trump potrivit căreia preşedintele Barack Obama nu s-a născut în Statele Unite, iar o zi mai târziu omul de afaceri a anunţat că s-a răzgândit şi el în această privinţă.

POLEMICI

Guvernatorul a provocat un val de proteste după ce a promulgat, în martie 2015, Legea restaurării libertăţii religioase (Religious Freedom Restoration Act).

Criticii săi au argumentat să textul discrima comunitatea lesbienelor, gayilor, bisexualilor şi transsexualilor (LGBT) prin faptul că le permitea oamenilor de afaceri să refuze să ofere servicii în baza credinţei religioase.

În urma unor importante presiuni la nivel naţional, el a fost nevoit să semneze un amendament care precizează că întreprinderile nu pot discrimina persoane de orientare homosexuală. Atunci conservatorii l-au criticat dur şi l-au acuzat de trădare.

Pence, un creştin fervent şi tatăl a trei copii, a promulgat în martie una dintre cele mai dure legi cu privire la avort din ţară.

Indiana este al doilea stat american - după North Dakota - care le interzice femeilor să solicite un avort în cazul în care riscă să nască un copil cu dizabilităţi.

În 2012, pe când era congresman, el a făcut o paralelă între decizia Curţii Supreme în favoarea Obamacare (Affordable Health Care Act) şi atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, într-o reuniune cu uşile închise a reprezentanţilor republicani.

Pence şi-a cerut scuze, ulterior, pentru această comparaţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.