Candidatul pentru nominalizarea Partidului Democrat la prezidenţiale, Bernie Sanders, a înregistrat un al treilea succes în acest weekend, câştigând primarele din Maine, după ce sâmbătă a fost victorios în statele Kansas şi Nebraska, acumulând 61 de delegaţi în cele trei scrutinuri, transmite NBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După numărarea voturilor în peste 80% din secţiile de votarea, senatorul Sanders a obţinut 64% din voturi în caucus-ul din Maine, faţă de cele 36% procente obţinute de Hillary Clinton. Procentele se traduc în susţinerea a 16 delegaţi pentru Bernie Sanders şi a 11 delegaţi pentru fostul secretar de stat.

Însă, principala sa contracandidată, Hillary Clinton, îşi menţine avansul considerabil în lupta pentru Casa Albă, după ce singura ei victorie din weekend, ceea din statul Louisiana, i-a adus 51 de delegaţi în tabără. 

”După acestă victorie cu două cifre, noi am reuşit să capitalizăm câştiguri în state care se întind  New England şi până în Munţii Stâncoşi şi din Vestul Mijlociu până în Marile Câmpii. Doar în acest weekend am fost victorioşi în Maine, Kansas şi Nebraska. Analiştii nu sunt fericiţi, însă oamenii simpli fac acum istorie. Avem acum avântul politic necesar pentru a ajunge până la Convenţia Partidului Democrat din Philadelphia”, a precizat Bernie Sanders.

După alegerile primare din 18 state, fostul secretar de stat a câştigat 11 state şi un număr de 1.117 de delegaţi, în comparaţie cu cei 477 de delegaţi ai lui Bernie Sanders. Hillary Clinton are nevoie de 2.383 de delegaţi pentru a obţine nominalizarea PartiduluI Democrat la Convenţia din iulie, iar cu un număr total de 4.763 de delegaţi democraţi care pot fi distribuiţi, Bernie Sanders are încă şanse în ceea ce priveşte cursa pentru Casa Albă.

Cu ocazia alegerilor primare, fiecare stat în parte poate să îşi stabilească propriile reguli. Partidul Democrat aplică însă o regulă unică în toate statele. Astfel, în fiecare stat un candidat primeşte un număr de delegaţi proporţional cu voturile obţinute. Există, însă, şi excepţii. Dacă un candidat nu reuşeşte să strângă cel puţin 15% din sufragii într-un district, nu primeşte niciun delegat din districtul respectiv.

În momentul în care un candidat democrat se retrage din cursa pentru învestitura democrată, toţi delegaţii pe care i-a strâns sunt realocaţi celorlalţi candidaţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.