Voluntarii din toată Florida, unul dintre statele-cheie, au făcut un ultim efort în week-end pentru a scoate alegătorii la urne, în condiţiile în care votul anticipat s-a încheiat duminică, relatează Reuters. Democraţii s-au concentrat pe electoratul latino-american, care ar putea deţine cheia victoriei lui Hillary Clinton, “la presidenta”, cum îi spun hispanicii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit datelor obţinute după votul anticipat, numărul hispanicilor care s-au prezentat deja la urne, în special în statele Nevada şi Clinton, a crescut semnificativ anul acesta faţă de alţi ani, iar Clinton va fi, probabil, principalul beneficiar.

Democrata este creditată în sondaje cu un avans important în rândul alegătorilor de origine latino-americană la nivel naţional. Potrivit unui studiu Washington Post/Univision dat publicităţii săptămâna trecută, Clinton se bucură de susţinerea a 67% dintre alegătorii hispanici, faţă de Trump, care este preferat de numai 19% din această categorie de electorat.

Hispanicii reprezintă cea mai importantă minoritate din SUA.

Un alt sondaj, realizat de companiile The Tarrance Group şi Bendixen and Amandi, a arătat că 60% dintre hispanicii care s-au înregistrat să voteze în Florida o preferă pe Clinton, iar 30% pe Trump.

În Nevada, diferenţa este şi mai mare – 72% o susţin pe Clinton, iar 19% pe Trump.

În Florida, echipa de campanie a lui Clinton estimează că numărul latino-americanilor care au votat anticipat este cu 139% decât la alegerile din 2012.

Strategul democrat Steve Schale, un expert din Florida, a estimat că, până miercuri, au votat anticipat sau prin corespondenţă cu 170.000 de hispanici mai mult decât în tot anul 2012.

„Şi ţineţi minte (…), studiile au arătat că votul real al hispanicilor este mai mare decât numărul celor înregistraţi”, a scris el pe blogul său.

Deşi numărul celor care au votat anticipat a crescut, nu există nicio certitudine privind candidatul pe care l-au ales oamenii. De asemenea, nu există nicio garanţie că rata de participare în rândul hispanicilor va fi la fel de mare în ziua alegerilor şi că ei, împreună cu alţi votanţi din minorităţi, vor face o diferenţă suficient de mare pentru a influenţa rezultatul în Florida şi în alte state.

Trump şi-a lansat campania anul trecut descriind imigraţii mexicani drept violatori şi infractori şi a transformat poziţia sa dură faţă de imigraţie în general într-una dintre pietrele de temelie ale viziunii sale pentru America.

El a cerut construcţia unui zid la graniţa de sud şi a spus că un judecător federal nu îşi poate face treaba pentru că are origini mexicane.

Această retorică este posibil să îi facă rău în Florida, unde diversitatea etnică este tot mai mare. Pe de altă parte, Florida este unul dintre statele pe care Trump trebuie să le câştige pentru a avea o şansă să obţină minimul de 270 de voturi în Colegiul Electoral pentru a putea deveni preşedinte, spun analiştii.

Daniel Smith, profesor de ştiinţe politice la Universitatea Florida, a apreciat că democraţii au un avans important în rândul hispanicilor care au votat anticipat în Florida.

“Din punctul meu de vedere, aceasta este reacţia viscerală a hispanicilor din Florida faţă de Donald Trump”, a declarat Smith. “Campania sa dură privind imigranţii, în special hispanicii, are consecinţe în Florida”, a adăugat el.

Statul Nevada nu înregistrează rasa sau etnia pe formularele de înregistrare la vot, dar alte date sugerează că latino-americanii merg în număr mare la urne.

În primul rând, există o creştere a numărului celor care au votat anticipat. Alegătorii care s-au înregistrat ca democraţi şi au votat deja sunt cu 72.000 mai mulţi decât republicanii înregistraţi într-unul dintre comitate, Clark, ce include Las Vegasul şi unde latino-americanii sunt numeroşi (30,6% din populaţie). Numai vineri, 57.127 de persoane au votat în comitatul Clark.

Mai mult, voturile alegătorilor care s-au înregistrat ca republicani în restul statului Nevada nu sunt suficiente pentru a contrabalansa avansul obţinut de democraţi în Clark. În total, în Nevada au votat cu 46.000 mai mulţi democraţi decât republicani.

Acesta nu este un accident, consideră coordonatorul de Nevada pentru organizaţia For Our Future, Artie Blanco. Organizaţia sa şi-a unit forţele cu alte ONG-uri pentru a scoate alegătorii de culoare la vot, iar datele coaliţiei sugerează că eforturile au dat roade.

Sâmbătă, Trump a ironizat rata mare de participare la vot în Nevada. “(Democraţii – n.r.) nu au obţinut votul de care aveau nevoie pentru a ne opri marţi. Marţi este ziua noastră în acest stat”, a afirmat republicanul.

În cursul unui miting electoral la Reno, el a dat asigurări că Nevada poate fi statul “care ne duce la Washington”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.

Citește și...