Premierul indian Narendra Modi înfruntă miercuri un test electoral important, în Karnataka - singurul stat din sudul Indiei în care partidul său naţionalist hindus, Partidul Poporului Indian (Bharatiya Janata Party, BJP), deţine puterea -, înaintea alegerilor naţionale din 2024, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alegerile regionale din Karnataka - ale căror rezultate sunt aşteptate sâmbătă - sunt considerate în mod tradiţional un barometru al peisajului politic indian.

Însă păstrarea puterii în acest stat de către BJP s-ar putea dovedi dificilă, după ce popularitatea formaţiunii a fost afectată de acuzaţii de corupţie.

Principlalul partid din opoziţie, Congresul, duce o campanie aprigă şi promite electricitate gratuită şi orez pentru cei săraci.

Congresul a promis, în cazul unei victorii, să interzică o organizaţie naţionalistă hindusă, Bajrang Dal.

BJP a acuzat opoziţia de faptul că se poziţionează împotriva hinduşilor, care constituie majoritatea religioasă în ţară.

În 2018, în ultimele alegeri, BJP s-a clasat primul ca număr de mandate în Adunarea legislativă a acestui stat mare, cu peste 65 de milioane de locuitori, a cărui capitală, Bangalore, este centrul tehnologic al Indiei.

Naţionaliştii hinduşi au obţinut atunci 100 de mandate, însă nu şi majoritatea absolută de 113 mandate, care le-ar fi permis să formeze Guvernul local.

Un an mai târziu, BJP a reuşit să preia puterea prin coruperea, potrivit unor critici, a unor membri ai coaliţiei de la conducerea Karnataka, care au dezertat.

Politologul Sanjay Kumar consideră că o înfrângere a BJP în Karnataka va reprezenta o lovitură grea, însă va oferi puţine indicii despre rezultatul partidului în alegerile din 2024.

”Indiferent că un partid pierde sau câştigă nişte alegeri, n-are decât să le aştepte pe următoarele”, declară el AFP.

BJP, care aplică o politică viguros hindusă în Karnataka, încearcă să se impună şi în alte zone din sudul Indiei, cea mai populată ţară din lume, cu 1,4 miliarde de locuitori.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.