Preşedintele-ales american Joe Biden, care a promis un ”Guvern care să reprezinte America” a trecut la construirea unei echipe în care sunt prezente femei, fără să aştepte ca Donald Trump să-şi recunoască înfrângerea în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Fostul vicepreşedinte american, care urmează să preia funcţia de şef al statului la 20 ianuarie, a ales un democrat cu experienţă, Ron Klain, care să fiesecretarul general al Casei Albe şi a numit mai mulţi viitori consilieri.

Alcătuirea Guvernului său va fi însă mai delicată.

Secretarii Guvernului său este necesar să fie confirmaţii în Senat, care ar putea să rămână majoritar republican dacă Partidul Democrat nu reuşeşte să obţină victorii în două alegeri parţiale prevăzute în ianuarie în Georgia.

AFP prezintă unele dintre numele aflate în circulaţie.

DEPARTAMENTUL DE STAT

Fosta ambasadoare la ONU Susan Rice, fosta consilieră în probleme de securitate naţională a lui Barack Obama, ar putea deveni rapid secretar de Stat.

Cu o reputaţie ofensivă, această afroamericană în vârstă de 56 de ani întreţine de asemenea relaţii foarte bune cu Joe Biden.

Însă ea nu a fost aleasă niciodată în vreo funcţie şi a fost afectată de dosarul atacului din 2012 vizând misiunea dipolomatică a Statelor Unite la Benghazi, în Libia, ceea ce ar putea să-i complice confoirmarea.

Senatorul Chris Coons, în vârstă de 57 de ani - un prieten apropiat al preşedintelui-ales - este un candidat care se bucură de un consens mai mare.

Un membru al influentei Comisii a Afacerilor Externe a Senatului, el cooperează cu regularitate cu colegii săi republicani.

Senatorul Chris Murphy - mai apropiat aripii stângi a Partidului Democrat - şi diplomatul William Burns - numărul doi la Departamentul de Stat în timpul lui Obama - sunt de asemenea evocaţi.

TREZORERIE

Una dintre conducătoarele Băncii centrale americane, Lael Brainard, în vârstă de 58 de ani, este cea mai bine plasată să devină secretarul Trezoreriei, declară surse financiare apropiate lui Joe Biden.

Singura democrată între guvernatorii acestei instituţii, ea s-a remarcat prin faptul că s-a opus unor dereglementări ale sectorului bancar şi prin faptul că a insistă asupra luptei împotriva modificărilor climatice.

Lui Joe Biden - loial imaginii sale de ”unificator” - i-ar plăcea să numească unul sau doi republicani în echipa sa.

El pare interesat de Meg Whitman, o conducătoare de întreprindere care a candidat din partea republicanilor la postul de guvernator al Californiei în 2010.

O copreşedintă a unui fond de investiţii, Mellody Hobson, una dintre femeile de culoare cele mai influente pe Wall Street, ar putea să beneficieze de dorinţa aleşilor afroamericani ca o persoană de culoare să ţină frîiele bursei Statelor Unite.

APĂRARE

Michèle Flournoy, în vârstă de 59 de ani, un fost secretar delegat cu Apărarea în timpul lui Barack Obama, îşi devansează concurenţii.

Cu o bogată experienţă la Pentagon, ea este respectată şi în afara taberei democrate şi ar putea fi cu uşurinţă confirmată în Senat.

Numele senatoarei Tammy Duckworth, o fostă femeie militar de origine asiatică - care şi-a pierdut ambele picioare în Irak - şi al colegului său Jack Reed, un membru al Comisiei Forţelor armate, circulează de asemenea în vederea postului de secretar al Apărării.

JUSTIŢIE

Doug Jones, în vârstă de 66 de ani, tocmai şi-a pierdut mandatul de senator în Alabama, pe care i l-a smuls în 2018 unui rival împotmolit într-un scandal de abuzuri sexuale, însă pare bine plasat să devină ”Attorney General” al Statelor Unite.

Un fost procuror federal, el a coordonat în 2002 investigaţiile unor foşti membri Ku Klux Klan (KKK), responsabili de un atac sângeros vizând o biserică a comunităţii de culoare la Birmingham, în 1963.

Sally Yates, în vârstă de 60 de ani, un fost secretar al Justiţiei, se află de asemenea în cursă.

Ea a rămas în funcţie la începutul mandatului lui Donald Trump, dar acesta a destituit-o după ce a refuzat să susţină un decret controversat împotriva imigraţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.