Susţinători ai lui Donald Trump se adună la Washington, la apelul preşedintelui republican în exerciţiu, care le-a cerut să manifesteze miercuri în timp ce Congresul îi oficializează înfrângerea în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie - de către Joe Biden -, pe care refuză să o recunoască, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Comandantul meu suprem m-a chemat, iar Domnul şi Salvatorul meu mi-a spus să vin”, a declarat pentru AFP Debbie Lusk, o pensionară contabilă, în vârstă de 66 de ani, care a venit de la Seattle, din celălalt capăt al ţării.

La fel ca ea, sute de oameni veniţi din întreaga ţară s-au adunat în apropierea Casei Albe, purtând steaguri uriaşe cu inscripţia ”Trump” sau pancarte cu mesajul ”Stop furtului”, strigătul adunării celor care sunt convinşi - în pofida tuturor evidenţelor - că alegerile de la 3 noiembrie aufost ”trucate”.

La mai bine de două luni de la scrutin, Donald Trump continuă să conteste victoria democratului Joe Biden, evocând ”fraude masive”, cu privire la care nu a prezentat vreun moment vreo probă.

El a eşuat să convingă tribunalele şi oficialii electoriali, însă seamănă îndoiala în mintea susţinătorilor săi.

”Noi nu avem încredere în rezultatul scrutinului”, declară pentru AFP Chris Thomas, o pensionară care venit împreună cu soţul său din Oregon, pe Coasta de Vest, purtând şepci în onoarea miliardarului newyorkez.

”Trump a câştigat de departe, sunt probe mai multe decât trebuie”, apreciază Matthew Woods, un californian în vârstă de 59 de ani.

Zeci de aleşi republicani din Camera Reprezentanţilor şi din Senat rămân, de asemenea, solidari cu Donald Trump şi promit să-şi facă îndoilelile să răsune în incinta Congresului, care urmează să ceritifice miercuri votul marilor electori - 306 în favoarea lui Joe Biden şi 232 a lui Donald Trump.

Obiecţiile lor nu vor deraia procesura, însă îl vor încetini, înaintea depunerii jurământului de către democrat, la 20 ianuarie.

Magazine din centrul Washingtonului au reinstalat marţi panouri mari de lemn în vitrine, de frica unor eventuale degenerări.

Poliţia capitalei a anunţat că se teme de eventuale violenţe, mai ales din partea unor grupări de extremă dreapta, şi a avertizat că persoanele care poartă arme de foc vor fi arestate.

Liderul miliţiei Proud Boys, Enrique Tarrio, a fost arestat încă de luni, cu privire la deţinerea ilegală a două încărcătoare de muniţie cu capacitate mare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.