Alegerea preşedinteui Irakului de către Parlament, prevăzută luni, a fost amânată pe termen nedeterminat, după ce un cvorum de două treimi dintre deputaţi nu a fost prezent în hemicilu, anunţă un oficial parlamentar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Aleşi din cadrul celor mai importante două partide irakiene au respectat un boicot anunţat de conducerile celor două formaţiuni, iar doar 58 dintre cei 329 de aleşi au fost prezenţi în sală, a anunţat Parlamentul.

Astfel, ”nu va avea loc un vot în vederea alegerii preşedintelui” Irakului, declară AFP, sub protecţia anonimatului, un oficial.

”Nu vor avea loc alegeri azi”, a confirmat deputatul Michaan al-Jibouri, unul dintre puţinii deputaţi prezenţi luni în sala mare a Parlamentului.

Nicio dată nu a fost anunţată în vederea unui nou scrutn.

Înainte de începerea şedinţei prevăzute luni la prânz (11.00, ora României), un jurnalist AFP a văzut venind doar aproximatv 20 de aleşi, în loc de zecile care intră în clădirea situată în zona ”Zona Verde” ultrasecurizată, în centrul Bagdadului.

Din cauza lipsei cvorumului, deputaţii au deliberat cu privire la puncte de rutină, privind repartiţia deputaţilor în comisii parlamentare, iar un deputat a depus jurământul.

Era puţin probabil, din punct de vedere artimetic, ca cel puţin două trimi dintre cei 329 de aleşi, necesari în vederea alegerii preşedintelui ţării, să fe prezenţi în hemiciclu.

Curentul influentului lider şiit Moqtada Sadr, Coaliţia Suvernaităţii preşedintelui Parlamentului Mohamed al-Halbousi şi Partidul Democratc din Kurdistan (PDK), care deţin,toate trei 155 de deputaţi, au anunţat pe rând că boicotează sesiunea, pentru a-şi oferi timp să se pună de acord asupra unui candidat.

În tabăra politică adversă, ”Cadrul Cooperării” - din care fac parte partide şiite proiraniene - şi-a anunţat, la rândul său, intenţia de a nu participa la votul de luni.

Aproxmativ 25 de candidaturi la preşednţia Irakului au fost anunţate, în care se disting doi politicieni cu experienţă - Hoshyar Zebari, un fost ministru din cadrul PDK, şi preşedintele în exerciţiu, Barham Saleh, din cadrul Partidului rival Uniunea Patriotică a Kurdistanului (UPK).

Candidatura lui Hoshyar Zebari a fost suspendată ”temporar”, duminică, de justiţia irakiană, în urma unei plângeri a unor deputaţi cu privire la acuzaţii de corupţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.