Republicanul populist Donal Trump, care nu are experienţă politică, a obţinut victoria în alegerile prezidenţiale americane şi provoacă un cutremur politic fără precedent, aruncând Statele Unite şi întreaga lume într-o incertitudine vertiginoasă, comentează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pieţele au reacţionat înainte de anunţul victoriei sale, pecetluită miercuri după o seară electorală care a dejucat toate sondajele.

La opt ani după alegerea lui Barack Obama - primul preşedinte de culoare din istoria americană, care a provocat un imens val de speranţă în ţară - Donal Trump, în vârstă de 70 de ani, taxat drept sexist şi xenofob de către adversari, a înfrânt-o pe Hillary Clinton, care spera să devină prima preşedintă a Statelor Unite.

El şi-a făcut campanie ca un outsider hotărât să pună capăt corupţiei elitelor politice care, în opinia sa, au "secătuit ţara de sânge". El a promis "să facă America măreaţă din nou" - sloganul său - şi să o protejeze de exterior.

Acest miliardar imprevizibil, căruia nu i se acordau şanse mari, a anunţat luni un "Brexit la puterea a treia", referindu-se la votul surprinzător al britanicilor de a ieşi din Uniunea Europeană (UE).

El a mobilizat, în întreaga sa campanie, un electorat alb, modest, care se simte abandonat în faţa globalizării şi schimbărilor demografice, căruia i-a prezentat un viitor sumbru pentru Statele Unite.

Victoria sa şocantă are loc după 18 luni de campanie electorală, o campanie care a divizat profund Statele Unite şi a stupefiat lumea prin excesele şi violenţa ei.

FURIE ŞI FRUSTRARE

Peste 60% dintre americani credeau că Donald Trump nu are caracterul pentru a deveni preşedinte al Statelor Unite. Însă el a reuşit să capteze fiuria şi frustrărtile unei părţi a electoratului.

Propunerile sale rămân vagi într-un număr de domenii, inclusiv în politica externă. Iar ele provoacă îngrijorări în altele, ca de exemplu în economie.

Miercuri dimineaţa, echipa lui Hillary Clinton aprecia că rezultatul este nesigur. "Numărătoare continuă, iar fiecare vot contează", declara John Podesta, directorul ei de campanie, anunţând că democrata nu va vorbi, aşa cum era programat, în faţa miilor de susţinători reuniţi într-un centru de conferinţe cu acoperişul de sticlă - Javits Convention Center.

CUTREMURE PE PIEŢE

Fără să aştepte confirmarea victoriei miliardarului, preşedinta Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) Marine Le Pen i-a adresat miercuri dimineaţa pe Twitter "felicitări noului preşedinte al Statelor Unite Donald Trump şi poporului american liber".

Posibilitatea unei preşedinţii Trump a zguduit puternic pieţele. Dolarul s-a depreciat, iar investitori se precipitau asupra unor valori-refugiu ca aurul şi pieţele de obligaţiuni.

De-a lungul serii, drumul către Casa Albă s-a îngustat tot mai mult pentru Hillary Clinton, care era favorită în sondaje de luni de zile.

Omul de afaceri miliardar, în care nu credea nimeni atunci când şi-a lansat candidatura, în iunie 2015, nu a deţinut vreodată vreun mandat ales.

În afară de Florida, North Carolina şi Ohio, alte două state cruciale au trecut de partea sa marţi seara.

Într-o dovadă a optimismului său, magnatul în domeniul imobiliar a postat pe Twitter, cu patru ore înainte de victorie, o fotografie în care apare alături de  partenerul său de cursă Mike Pence, echipa şi familia sa, privind rezultatele, în Trump Tower, pe Fifth Avenue, în Manhattan, unde este biroul şi apartamentul său, un triplex de lux, un adevărat mini-Versailles.

"Eu cred că vom câştiga!", jubila Brendon Pena, în vârstă de 22 de ani, un susţinător al lui Trump, în hotelul newyorkez în care echipa de campanie a miliardarului a prevăzut "o petrecere a victoriei". "Am crezut asta dintotdeauna. Cred că Donald Trump este un tip inteligent", a spus el.

"ŢARA VREA SCHIMBARE"

"Este incredibil! Cred că va merge până la capăt", subliniază Glenn Ruti, în vârstă de 54 de ani. "Ţara vrea schimbare".

Iar pe măsură ce erau anunţate noi rezultate, figurile s-au lungit la serata electorală a lui Hillary Clinton, în vârstă de 69 de ani.

Susţinători, şocaţi, unii veniţi de foarte departe, au plecat plângând, fără să mai aştepte rezultatul final.

"Este pur şi simplu incredibil", îşi exprimă supărarea Anabel Evora, în vârstă de 51 de ani. "Mă rog şi eu nu sunt credincioasă. Avem nevoie de o minune. Sunt tristă, simt că voi plânge".

Clinton a privit rezultatele într-un hotel din New York, alături de soţul ei Bill Clinton şi fiica lor Chelsea, însoţită de soţul ei şi cei doi copii ai lor.

Peste 200 de milioane de americani au fost chemaţi la urne, marţi, să aleagă succesorul lui Barack Obama, foarte popular, care va părăsi Casa Albă pe 20 ianuarie, după opt ani la putere.

Prima sa alegere, în 2008, a alimentat speranţa unei ţări unite. Campania din 2016 a divizat-o profund.

Hillary Clinton miza pe o victorie cu ajutorul minorităţilor, tinerilor, alegătorilor albi cu studii şi pe femei, care constituie majoritatea electoratului - aproximativ 52% la precedentele alegeri prezidenţiale.

Cea care a fost pe rând Primă Doamnă, senatoare din New York, iar apoi şefa diplomaţiei americane, prezenta un CV impresionant, însă personalitatea sa a stârnit puţin entuziasm.

"Eu sper că există mai mulţi americani întregi la minte decât nebuni", spunea înainte de rezultatul final Sharon Jones, în vârstă de 50 de ani, care a venit de la Chicago.

Şi dacă Donald Trump câştigă marţi seara? "Se spune că în Canada este foarte frumos priimăvara", a răspuns ea în glumă, evocând înainte de rezultatele finale posibilitatea să părăsească ţara.

Campania, deosebit de violentă, cu numeroase atacuri la persoană, a lăsat un gust amar şi a sporit neîncrederea americanilor în calasa lor politică.

Americanii au votat marţi şi pentru 34 de din cele 100 de mandate din Senatul de la Washington şi pentru toate mandatele din camera Reprezentanţilor - în care republicanii şi-au păstrat majoritatea.

Douăsprezece dintre cele 50 de state şi-au ales guvernatorii şi au fost organizate zeci de referendumuri locale.

California a devenit al cincilea stat care a legalizat marijuana în scopuri recreative.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.