Aripa Al Qaida în Yemen a anunţat moartea şefului său, Khalid Batarfi, fără să dezvăluie cauza, anunţă centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste SITE, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit SITE, Al Qaida în Penisnula Arabică (AQPA) a difuzat imagini de la funeraliile liderului său.

În imagini, corpul este învelit într-un steag cu numele organizaţiei jihadiste.

”Allah i-a luat sufletul în timp ce-şi căuta liniştit recompensa şi (...) purta jihadul”, declară un combatant AQPA în această înregistrare video de aproape 15 minute, difuzată de SITE.

Al Qaida în Peninsula Arabică (AQPA), care a apărut în 2009, în urma unei fuziuni între facţiuni din Yemn şi Arabia Saudită ale Al Qaida, este considerată de către Statele Unite drept cea mai periculoasă aripă a reţelei extremiste musulmane sunnite.

Organizaţia a anunţat în februarie 2020 că l-a numit la conducerea sa pe Khalid Batarfi, în vârstă de aproximativ 40 de ani, după moartea predecesorului său Qassim al-Rimi, ucis într-un atac american în Yemen.

Batarfi era considerat un terorist internaţional de către Statele Unite din 2018.

Potrivit SITE, AQPA l-a desemnat pe Saad bin Atef al-Awlaki nou şef.

Saad bin Atef al-Awlaki a apărut ultima oară într-un video în februarie 2023, când le cerea membrilor truburilor sunnite să intre în organizaţie.

AQPA s-a dezvoltat în haosul creat de Războiul Civil care devastează Yemenul din 2014, între Guvernul yemenit, susţinut de Arabia Saudiră, şi rebelii huthi, susţinuţi de Iran.

Atacurile AQPA în Yemen au vizat atât rebeli, cât şi forţe guvernamentale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.