Un prim convoi umanitar, care se spera să intre vineri în Fâşia Gaza, nu va ajunge în enclavă până cel mai devreme sâmbătă, estimează vineri însărcinatul ONU cu Situaţii de urgenţă Martin Griffiths, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ne aflăm în negocieri aprofundate şi avansate cu toate părţile vizate pentru a garanta ca o operaţiune de ajutare a Fâşiei Gaza să înceapă cât mai rapid posibil”, dă asigurări oficialul ONU de rang înalt.

Egiptul a acceptat miercuri - în urma unei convorbiri cu preşedintele american Joe Biden şi unui acord al Israelului - să lase să treacă prin punctul de frontieră de la Rafah, singurul care nu se află sub controlul Israelului, un prim convoi de 20 de TIR-uri.

Zeci de TIR-uri aşteaptă să intre în enclava palestiniană, unde situaţia umanitară se agravează oră de oră.

Martin Griffiths şi secretarul general al ONU Antonio Guterres se află în Egipt, pentru a negocia cu autorităţile egiptene detaliile trimiterii de ajutor umanitar în Fâşia Gaza.

Egiptul continua să repare drumurile bombardate către terminalul palestinian.

”Vehicule şi matrial egiptean au intrat pentru a repara drumul de partea palestiniană”, vineri, au declarat martori.

Blocuri de beton instralate la frontieră, în apropiere de punctul de trecere de la Rafah au fost ridicate de către egipteni în noaptea de joi spre vineri, potrivit unei surse în domeniul securităţii.

Punctul de trecere a frontierei de la Rafah - singura cale de acces care nu este controlată de Israel - urma să fie tranzitat vineri de un prim convoi de 20 de TIR-uri, potrivit unui acord negociat de către preşedintele american Joe Biden cu Egiptul şi Israelul.

Cairo a anunţat joi că ”(punctul de trecerea frontierei de la) Rafah va fi deschis vineri”, fără să ofere alte detalii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.