Agenţia Internaţională a Energiei Atomice urmează să viziteze ”săptămâna aceasta” două instalaţii ucrainene - la invitaţia Kievului -, anunţă AIEA într-un comunicat, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat Ucraina de ştergerea probelor pregătirii unei presupuse ”bombe murdare”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Inspectorii vor proceda la o verificare independentă (...) în vederea detectării oricărei deturnări de material nuclear”, precizează directorul AIEA Rafael Grossi.

Directorul agenţiei ONU urmează să se exprime vineri după-amiaza, la New York, în faţa membrilor Consiliului de Securitate al ONU, într-o şedinţă cu uşiloe închise.

AIEA a anunţat la începutul acestei săptămâni o inspecţie ”în zilele următoare”, fără să precinte alte detalii.

Agenţia a reafirmat joi că a inspectat unul dintre aceste locuri ”în urmă cu o lună” şi a subliniat că ”nicioo activitate nucleară nedeclarată nu a fost descoperită acolo”.

Preşedintele Vladimir Putin a cerut joi, anterior, la Formul de discuţii Vladai, la Moscova, o misiune ”cât mai repede”.

El a acuzat Ucraina că vrea să folosească o armă radioactivă ”pentru a putea să spună mai târziu că Risia a efectuat un atac nuclear”.

O bombă radiologică sau o ”bombă murdară” este alcătuită din explozivi convenţionali şi materiale radioactive, menite să fie răspândite ca pulbere la momentul exploziei.

”Având în vedere interesul şi urgenţa dosarului”, AIEA îşi va publica concluziile rapid, la prezentarea raportului obişnuit al Consiliului Guvernatorilor, anunţă în comunicat agenţia ONU.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.