Un bărbat din Marsilia, în vârstă de 36 de ani, condamnat de comiterea unui paricid, a rănit cu arma albă doi trecători pe bulevardul Canebière, în oraş, după care a fost ucis de poliţie prin împuşcare din cauză că agita o armă de mână, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorul Republicii de la Marsilia Xavier Tarabeux, care s-a dus imediat la faţa locului, a evocat marţi seara o ”faptă de drept comun”.

”Nu există nimic care să permită, pentru moment, să-l considerăm un act terorist, dar continuăm să verificăm”, a declarat magistratul într-o conferinţă de presă.

Agresorul ”nu spune vreun cuvânt, nicio vorbă, precum «Allah Akbar» («Allah e mare») de exemplu, de natură să sugereze un act terorist”, a adăugat Tarabeux.

În afară de cei doi trecători răniţi cu arma albă, între care unul a fost atins la gât, o a treia persoană a fost atinsă de schije de glonţ. Niciuna dintre ele nu a fost rănită mortal.

O a patra persoană, care prezintă o tăietură la obraz, s-a prezentat ulterior şi a spus că a fost rănită de către agresorul celor doi trecători, a precizat magistratul. Ancheta, încredinţată poliţiei judiciare, urmează să confirme faptele.

FASCINAT DE ARME

Agresorul, Karim Lacheheb, era necunoscut serviciilor de informaţii, potrivit unor surse apropiate anchetei, însă el a fost condamnat în 2005 la 15 ani de închisoare de către o curte cu juri din Bouches-du-Rhône, după ce a fost găsit vinovat de uciderea tatălui său, cu o carabină. El a fost prezentat atunci ca furios şi fascinat de arme, potrivit acuzării, care cita apropiaţi ai bărbatului.

Din cauza acceselor de furie violentă, el a fost dat afară din mai multe instituţii şcolare. El era catalogat drept ”fragil psihic”.

La ieşirea din închisoare, el a fost condamnat, din nou, la două pedepse de şase luni de închisoare cu suspendarea, dar a fost lăsat liber sub probaţiune. Această suspendare a fost revocată şi se afla, de la jumătatea lui ianuarie, pe fişierul persoanelor căutate.

Agresiunile au avut loc către ora locală 16.45 (17.45, ora României), la intersecţia între Canebière, principala arteră din oraş, şi rue de Rome, extrem de aglomerată la ora respectivă, cu soare, în această perioadă de vacanţă. Cartierul a fost parţial izolat, iar traficul tramvaielor întrerupt.

Importante forţe de pompieri marinari şi poliţie, inclusiv membri ai poliţiei ştiinţifice au sosit rapid la faţa locului şi au ridicat palisade albe, pentru a se proteja de priviri curioase.

Bărbatul a agresat mai întâi o persoană, apoi  alta, după care a fugit pe Canebière, a declarat procurorul. Poliţia a fost alertată, iar un furgon aparţinând poliţiei a încercat să-l răstoarne. Agresorul a scos atunci o armă de mână, iar poliţiştii au deschis focul. Grav rănit, el a decedat la scurt timp după aceea.

Primarul Jean-Claude Gaudin (Les Republicains) s-a dus la faţa locului. ”Ancheta va stabili dacă este vorba despre un atentat sau despre un fapt divers tragică”, a declarat el, citat într-un comunicat, salutând ”munca şi profesionalismul forţelor de ordine”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.