Autorităţile sanitare britanice recomandă ca vaccinul împotriva covid-19 Pfizer/BioNTech să nu fie administrat persoanelor care au avut în trecut ”reacţii alergice puternice”, după ce două persoane au reacţionat rău în urma primei injecţii, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Regatul Unit este prima ţară din lume care a autorizat acest vaccin şi care a început marţi o campanie de vaccinare în masă, în care vizează în prezent personalul medical şi bătrânii.

”Două persoane care au avut reacţii alergice puternice au reacţionat rău”, a anunţat directorul medical al Seviciului Naţional britanic de Sănătate (NHS) în Anglia Stephen Powis, care a precizat că ”cele două persoane se refac bine”.

Aceste două persoane suferă de o alergie atât de puternică încât au întotdeauna adrenalină asupra lor.

Protocolul a fost modificat în urma reacţiei anafilactice provocate de vaccin celor doi angajaţi NHS, a anunţat Stephen Powis.

Astfel, Agenţia britanică a medicamentului (MHRA) a emis o recomandare prin are cere să nu se vaccineze ”nicio personaă care are un istoric de reacţie alergică importantă la vaccinuri, medicamente sau hrană - precum reacţii anafilactice - sau care a fost sfătuită să poarte o injecţie de adrenalină asupra sa”.

MHRA precizează că această nouă recomandare este ”preventivă”, iar directorul agenţiei, doctorul June Raine a insistat asupra faptului că această reacţie nua fost observată în cadrul testelor clinice.

Potrivit Pfizer, persoanele cu antecedente alergice puternice au fost excluse din testele clinice în faza finală.

MHRA a anunţat că anchetează cu privire la acest lucru, o iniţiativă susţinută de Pfizer UK şi BioNTech.

Aproximativ 800.000 de doze din cele 40 de milioane comandate acest vaccin de către Guvernul britanic urmează să fie administrate în primul val.

În pofida celerităţii punerii pe piaţă, ”nu am redus siguranţa”, dădea asigurări marţi CEO-ul Pfizer, Albert Bourla, la o masă rotundă virtuală la Geneva.

Regatul Unit este cea mai îndoliată ţară europeană de pandemia covid-19, cu peste 62.000 de morţi.

Succesul vaccinării se anunţă crucial pentru Guvernul lui Boris Johnson - foarte crtiicat din cauza felului în care a gestionat pandemia şi care se confruntă cu furia unor sute de aleşi din cauza restricţiilor impuse în mare parte din ţară, cu un preţ economic şi social enorm.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.