Un atac informatic nou, de mare amploare, afectează sute de mii de calculatoare din întreaga lume, fără ca utilizatorii lor să îşi dea seama. Mai exact, un virus se instalează pe computer şi îi consumă resursele, de exemplu memoria, pentru a crea bani virtuali, pe care îi transmite apoi către adrese criptate, au declarat miercuri experţi în securitate informatică pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

După atacul de tip „ransomware” WannaCry de vineri, „cercetătorii de la Proofpoint (companie de securitate informatică – n.r.) au descoperit un nou atac legat de WannaCry, numit Adylkuzz”, a explicat un expert în securitate informatică de la Proofpoint, Nicolas Godier. Adylkuzz „foloseşte în mod mai ascuns şi în scopuri diferite instrumentele de piratare divulgate recent de NSA şi vulnerabilitatea deja corectată a Microsoft”, a adăugat el.

“Nu se cunoaşte încă amploarea (pagubelor – n.r.), dar sute de mii de computere” ar putea fi infectate, a precizat şi vicepreşedintele Proofpoint, Robert Holmes, care susţine că atacul este „de mai mare anvergură” decât Wanncry.

Concret, virusul se instalează pe computerele vulnerabile şi le foloseşte resursele, de exemplu memoria RAM sau procesorul, pentru a crea, în mod invizibil, unităţi de monedă virtual Monero, similar Bitcoin. Apoi, datele care permit utilizarea acestei monede sunt extrase şi trimise la adrese criptate.

„Deşi mai silenţios şi fără interfaţă pentru utilizator, atacul Adylkuzz este mai rentabil pentru hackeri. Acesta transformă utilizatorii infectaţi în participanţi involuntari la finanţarea atacatorilor lor”, a subliniat Godier.

Pentru utilizator, „simptomele atacului sunt încetinirea performanţelor computerului”, precizează Proofpoint pe blog, precizând că atacul, care ar fi fost lansat pe 2 mai sau 24 aprilie, ar fi încă în curs.

Compania a precizat că a detectat calculatoare care au virat echivalentul a mii de dolari fără ca utilizatorii lor să ştie.

Potrivit lui Holmes, „au mai existat atacuri de acest tip, cu computere care creează monedă virtuală, dar niciodată pe asemenea scară”.

Agenţia americană pentru Securitate Naţională, NSA, a descoperit o vulnerabilitate în sistemul de operare Windows, care a fost publicată pe internet în aprilie. Microsoft a pus la punct o actualizare care să repare această problemă, însă mulţi utilizatori nu şi-au instalat-o. Wannacry s-a folosit tocmai de această vulnerabilitate pentru a bloca peste 300.000 de computer, din circa 150 de ţări, inclusiv România. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.