Republica Moldova vrea să intre ”cât mai rapid posibil” în Uniunea Europeană (UE), pentru a se proteja de ameninţarea rusă şi speră la o decizie, ”în lunile următoare”, cu privire la deschiderea negocierilor de aderare, declară preşedinta Maia Sandu într-un interviu acordat AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi credem că nu ne putem salva democraţa decât făcând parte din UE”, declară Maia Sandu.

”Rusia va continua să fie o mare sursă de instabilitate în anii viitori, iar noi trebuie să ne protejăm”, subliniază preşedinta moldoveană, în vârstă de 50 de ani, în marja summitului ConsiliuluiEuropei (CoE), marţi, la Reykjavik, în Islanda.

Maia Sandu acuza Rusia, în februarie, de urzirea unei lovituri de stat, cu scopul de a răsturna puterea actuală de la Chişinău.

Conducătoarea celei mai sărace ţări din Europa, care se află la putere din 2020, a îndemnat la o mare adunare în favoarea Uniuniunii Europene - duminică -, care să arate susţinerea Republicii Moldovei, o ţară cu 2,6 milioane de locuitori, faţă de aderarea la Uniune.

”Credem că (aderarea la UE) este un proiect relist şi dorim ca ea să aibă loc cât mai rapid posibil”, a declarat preşedinta moldoveană unei echipe AFP la Reykjavik.

Ea şi-a exprimat speranţa ”să avem o decizie asupra deschiderii negocierilor în lunile următoare”.

Chişinăul organizează la 1 iunie cel mai mare summit al Europei lărgite, la care găzduieşte ţările membre ale Comunităţii Politice Europene (CPE), inclusiv numele grele de pe continent.

”Războiul din Ucraina a pus lucrurile în alb şi negru. Acum vedem foarte clar ce înseamnă pentru noi lumea liberă şi ce înseamnă lumea autoritaristă”, declară prima femeie preşedintă a acestei foste republici sovietice, o ţară mică, din care o întreagă regiune - Transnistria - se află de facto sub conrolul Rusiei.

Invazia rusă a Ucrainei a relansat ipoteza - până atunci improbabilă - a unei aderări la UE a Ucrainei şi a Republicii Moldova, pe termen mediu.

Uniunea Euroepană a acordat Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de state candidate în iunie 2022, însă le cere să continue reforme, mai ales împoriva corupţiei.

Mica Republică Moldova, care se află între România, un stat membru UE, şi Ucraina, este mai uşor de integrat, pentru că este o ţară mică.

Însă continuă să existe numeroase obstacole în calea aderării moldovene la UE, care promite un proces ce ar putea dureze cel puţin până în anii 2030.

În afară de fragilitatea economică şi corupţia endemică, Republican Moldova caută o soluţie la problema Transnistriei secesioniste, o regiune separatistă prorusă, cu 300.000 de locuitori, situată ăn estul ţării.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.