O dronă care zbura în apropiere de aeroportul londonez Gatwick a dus la închiderea unei piste şi la devierea a cinci zboruri, relatează BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un purtător de cuvânt al aeroportului a declarat că pista a fost închisă de două ori duminică seara, după ce drona a fost văzută. „Operaţiunile pe pistă la Gatwick a fost suspendată între orele 18.10 şi 18.19 (20.10 şi 20.19 ora României) şi de la 18.36 la 18.41 (20.36 – 20.41 ora României), ceea ce a dus la un număr mic de ocoluri şi devieri. Operaţiunile au fost reluate şi poliţia continuă să ancheteze”, a spus el.

Easyjet a anunţat că patru dintre cursele sale au fost deviate, în timp ce British Airways a precizat că unul dintre avioanele sale care urma să aterizeze pe Gatwick a fost trimis la Bournemouth.

Poliţia din Sussex a demarat o anchetă.

„Am traversat Canalul (Mânecii) şi am început să zburăm în cerc. A făcut patru sau cinci cercuri, îndreptându-se mai departe spre est, înainte sî anunţe căpitalul că aterizăm la Stansted. Mai întâi, au spus că Gatwick este închis din cauza unui incident. Apoi, la scurt timp după aceea, au spus că a fost vorba de o dronă”, a povestit Craig Jenkins, care zbura de la Napoli.

Pasagerii au avut de ales între a coborî din avion la Stansted sau a aştepta o oră şi a zbura înapoi la Gatwick.

În noiembrie 2016, Guvernul britanic a revizuit codul de operare a dronelor. Astfel, cei care deţine drone nu au voie să le folosească în apropiere de aeroporturi şi aerodromuri, nu pot să le opereze la mai mult de 120 de metri înălţime şi trebuie să păstreze o distanţă de cel puţin 50 de metri de oameni şi niciodată nu trebuie să se apropie de avioane.

În luna aprilie, UK Airprox Board, care monitorizează incidentele legate de drone, a anunţat că s-au înregistrat cinci într-o singură lună. Într-unul dintre ele, pe 25 noiembrie 2016, o dronă s-a apropiat la numai 22 de metri de o aeronavă, în apropiere de aeroportul Edinburgh.

În total, s-au înregistrat aproximativ 70 de astfel de incidente în 2016, în Marea Britanie. Numărul este dublu faţă de 2015.

În aprilie 2016, o dronă a lovit un avion cu 137 de oameni la bord, al companiei British Airways, care urma să aterizeze la Heathrow. Aeronava a aterizat în siguranţă. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.