Armata rusă a adunat o ”acumulare semnificativă de trupe şi echipament militar” în regiunea Lugansk în vederea unei eventuale ofensive, anunţă luni guvernatorul regiunii, Serghii Gaidai, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Da, pot confirma că există o acumulare semnificativă de trupe şi de echipament militar pregătite în vederea unei înaintări majore (în regiunea Lugansk)”, anunţă el la televiziunea ucraineană.

”S-a încercat o înaintare la Rubijne, în această noapte (de duminică spre luni), însă apărătorii noştri au respins atacul. Rezistăm, dar vedem o acumulare majoră de trupe”, subliniază el.

Liderii ”republicilor” separatiste proruse Lugansk şi Doneţk au anunţat o ”mobilizare totală” în teritoriile asupra cărora deţin controlul.

Potrivit lui Gaidai, această mobilizare este în curs, însă noii recruţi mobilizaţi sunt lipsiţi de experienţă şi sunt ”folosiţi drept carne de tun”.

Armata rusă a anunţat că se retrage din zona Kievului şi din Cernihiv (nord) şi că îşi concentrează atenţia supra Donbasului, în estul Ucranei.

MERCENARI WAGNER

Pe de altă parte, armata rusă ”continuă să se consolideze şi reorganizeze, reorentându-şi ofensiva către Donbas”, avertiza luni Ministerul britanic al Apărării.

”Trupe ruse, inclusiv mercenari din cadrul companiei private militare Wagner, cu legături cu statul, sunt mutate în zonă”, potrivit acestui buletin.

Oficiali americani, la curent cu ultimele evaluări ale spionajului american, avertizează că Rusia şi-a revizuit strategia de război în Ucraina cu scopul de a cuceri Donbasul şi alte regiuni din estul Ucrainei până la începutul lui mai.

Potrivit britanicilor, Moscova ar putea recurge la mercenari din cadrul Wagner din cauza moralului scăzut al eşecului trupelor ruse.

Pe de altă parte, portul Odesa a fost atacat cu rachete în noaptea de duminică spre luni.

”Mai multe rachete au lovit unul dintre cartierele din Odesa. A fost lovit un obiect”, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Administraţiei Militare regionale, Serghii Braciuk, fără să facă alte precizări.

Forţe ruse au lovit un depozit de combustibil duminică, fără să provoace victime, precizează Braciuk.

Odesa a fost relativ cruţată în cursul invaziei ruse şi a găzduit refugiaţi din alte zone atacate în ţară.

Însă oraşul, în care au fost instalate baricade anti-tanc, se pregăteşte de un atac rus de săptămâni de zile.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.