Activitatea suspectă descoperită săptămâna trecută pe laptopul unei companii de energie electrică din Vermont nu ar avea legătură cu hackerii ruşi, aşa cum a anunţat iniţial presa, relatează CNBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alerta a fost dată când un angajat al Burlington Electric Department a observat că laptopul său se conectase la o adresă IP suspectă, în timp ce îşi verifica e-mailul.

IP-ul respectiv fusese asociat anterior cu operaţiunea de hacking ”Grizzly Steppe” (n.r. ”Stepa Cenuşie”), implicate în atacul informatic vizând Partidul Democrat. Însă experţi în securitate informatică şi oficiali apropiaţi anchetei au precizat ulterior că este posibil să fi fost vorba de o alarmă falsă.

Trafic către IP-ul respectiv a fost găsit şi în alte părţi din Statele Unite, ceea ce sugerează că nu a fost vorba de un atac informatic.

De asemenea, anchetatorii au descoperit un virus informatic numit Neutrino pe laptop, ce nu ar avea legături cu operaţiunile ruse.

Burlington Electric a anunţat săptămâna trecută într-un comunicat că angajaţii companiei au descoperit un cod malware utilizat de operaţiunea ”Grizzly Steppe” pe un laptop care nu era conectat în acel moment la reţeaua electrică din Vermont. Compania a precizat că a luat acţiuni imediate pentru a izola respectivul laptop şi a anunţat autorităţile federale.

Guvernatorul Peter Shumlin a cerut autorităţilor federale ”să  desfăşoare o investigaţie completă cu privire la acest incident şi să ia măsuri pentru a se asigura că nimic asemănător nu se va mai întâmpla vreodată”.

Senatorul democrat Patrick J. Leahy a avertizat că hackerii ar fi încercat să pătrundă în reţeaua electrică pentru a sista furnizarea de energie în mijlocul iernii, ceea ce reprezintă o ameninţare directă la adresa locuitorilor din Vermont.

Pătrunderea în sistemul unui singur furnizor poate reprezenta un test pentru hackerii ruşi, care vor să descopere cât de mult pot ajunge în reţeaua electrică din Statele Unite, a scris Washington Post.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.