Femei furioase au dat foc caselor a doi bărbaţi acuzaţi şi altor doi bărbaţi suspecţi de obligarea a două femei să defileze goale în mulţime în statul Manipur, în nord-estul Indiei, unde violenţe etnice s-au soldat în ultimele luni cu cel puţin 120 de morţi, potrivit unei înregistrări video difuzate vineri, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cei patru bărbaţi, care au fost arestaţi joi de către poliţie, au fost identificaţi cu ajutorul unei înregistrări video realizată la începutul lui mai, care a devenit virală pe reţele de socializare miercuri, împotriva căreia s-a indignat întreaga ţară.

”Patru acuzaţi principali au fost arestaţi în dosarul înregistrării video virale”, a anunţat pe Twitter, joi seara, poliţia statului Manipur.

În înregistrarea video apar două femei - aparent din tribul Kukis, aflat într-un conflict etnic cu tribul Meiteis - care merg goale pe o stradă, ironizate şi hărţuite de către o mulţime identificată ca făcând parte din comunitatea Meiteis, etnia dominantă.

În ziua arestării celor patru suspecţi, un grup de activiste a aruncat coşuri cu fân pe casa unuia dintre cei patru bărbaţi şi i-au dat foc.

În timp ce incendiul făcea ravagii, femeile - membre ale comunităţii Meiteis, la fel ca cei patru acuzaţi - au atacat cu beţe zidurile şi acoperişul casei.

Vineri, alt grup de femei a distrus casa celui de-al doilea suspect, pe care au făcut-o scrum.

India este o ţară în general conservatoare şi patriarhală, însă în comunitatea Meiteis - în care femeile au un rol mai important în cadrul societăţii decât în alte părţi - există activiste ale cauzei femeilor.

Înregistrarea video în care apar cele două femei goale a provocat vineri mişcări de protest în întreaga Indie, la care manifestanţii au cerut demisia şefului Guvernului statului Manipur, căruia-i reproşează o inacţiune.

”Pot să facă nişte oameni normali aşa ceva? Nici măcar pisicile, câinii, animalele nu au comis niciodată fapte atât de respingătoare”, declară o manifestantă la Imphal, capitala statului Manipur, unde s-au adunat sute de femei.

Guvernul acestui stat, condus de către Partidul Bharatiya Janata (BJP, naţionalist, hindus, la putere), a anunţat că poliţia a luat măsuri imediat ce înregistrarea video a spărut pe reţele de socializare, la două luni după incident.

O ”anchetă aprofundată” este în curs, a anunţat pe Twitter ministrul-şef al statului, N. Biren Singh.

”Ne vom asigura că se iau măsuri stricte împotriva tuturor autorilor, inclusiv prin luarea în calcul a pedepsei capitale”, a subliniat el.

Violenţele au explodat în mai, în Manipur, în urma unui marş de protest faţă de eventualitatea ca membrii comunităţii Meiteis - majoritatea hindusă - să obţină statutul mai avantajos de ”trib înregistrat”, care i-ar garanta cote de locuri de muncă în sectorul public şi de admiteri la universităţi.

Această ipoteză a reaprins vechi temeri ale tribului Kukis - în general creştin - ca Meiteis, dar şi membri altor grupuri tribale, să fie autorizaţi să dobândească pământ în zone care le sunt rezervate în prezent.

Locuinţe şi biserici au fost incendiate, iar zeci de persoane au fost nevoite să se refugieze în tabere administrate de către Guvern.

Într-un raport prezentat la un tribunal, în iunie, grupul societăţii civile Manipur Tribal Forum arăta că au avut loc violenţe numeroase şi teribile - violuri şi decapitări -, fără ca autorităţile de la nivelul statului să deschidă anchete.

Premierul indian Narendra Modi a declarat joi că ”incidentul din Manipur este o ruşine pentru orice societate civilizată”.

”Asta face ruşine întregii naţiuni”, a denunţat Modi, care se exprima pentru prima oară cu privire a aceste violenţe.

Curtea Supremă a Indiei a avertizat Guvernul lui Modi că, în cazul în care nu acţionează, va dispune măsuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.