Dumitru Martin, în vârstă de 56 de ani, din România, a fost condamnat la 13 ani de închisoare de un tribunal federal din Sacramento pentru conspiraţie în vederea unor fapte de corupţie şi mituirea unui funcţionar public, potrivit procurorului american Phillip Talbert, scrie site-ul centralvalleybusinesstimes.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un juriu federal l-a găsit vInovat pe Martin pe 31 august 2016.

Potrivit unor documente judiciare, Martin a deţinut şi operat o companie românească, Polaris M. Holdings. Coinculpaţii Anamaria Cruceru (49 ani), Constantin Schiller (63) şi Marcelle Banaga (41), toţi din România, au fost angajaţi ai Polaris.

În perioada iunie 2014-decembrie 2015, cei patru au conspirat să mituiască un ofiţer care se ocupa de contractări în cadrul Forţelor aeriene americane, cu scopul de a obţine contracte estimate la milioane de dolari cu Polaris.

Ei s-au oferit să-l mituiască pe ofiţer cu un ”comision” de 10% din valoarea fiecărui contract pe care l-ar câştiga. Ei au sugerat ca ofiţerul să folosească un contract de consultanţă fictiv şi alte contracte comerciale şi documente pentru a ascunde plata mitei.

În iulie 2015, Polaris a prezentat Forţelor aeriene americane o ofertă în vederea furnizării unor containere de depozitare la baza aeriană Mihail Kogălniceanu, în România. Contractul a fost evaluat la peste zece milioane de dolari.

În septembrie 2015, Martin s-a dus la baza aeriană Travis, la Fairfield, să semneze documentele cu privire la licitaţie şi contracte fictive menite să ascundă diverse sume plătite ca mită în valoare de peste un milion de dolari.

Cei patru conspiratori au virat de la Polaris, din România, 100.000 de dolari într-un cont bancar din Statetele Unite, ca mită iniţială către ofiţer.

Numai că nu ştiau un lucru. Ofiţerul lucra pentru forţe în domeniul aplicării legii la nivel federal, iar Polaris nu obţinuse niciun contract.

”Districtul de Est al Californiei are numeroase instalaţii militare şi guvernamentale care implică banii contribuabililor în negocieri de contracte importante. Sentinţa pronunţată astăzi (vineri) recunoaşte importanţa eradicării corupţiei şi protejării integrităţii procesului de contractare”, a declarat Talbert.

”Mituirea nu este o infracţiune fără victime”, a declarat judecătorul districtual Troy Nunley la anunţarea sentinţei.

El subliniază că această formă de corupţie creează un mediu de tip ”plăteşti ca să joci”, la care oamenii au sentimentul că ”nu pot participa dacă joacă în mod corect”.

Ceilalţi trei au pledat vinovat de conspiraţie în vederea mituirii şi urmează să fie condamnaţi de judecătorul Nunley pe 11 mai. Ei riscă maximum cinci ani de închisoare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.