Un pădurar în vârstă de 37 de ani a fost găsit mort într-o râpă, între localităţile Lăpuşul Românesc şi Rogoz, din Maramureş, cel mai probabil autorii fiind hoţii de lemne. Romsilva a transmis, joi, că pădurarul Liviu Pop din Maramureş a fost împuşcat, în timp ce încerca să împiedice tăierea ilegală de arbori, iar trupul său, care a fost aruncat într-o râpă, prezintă numeroase urme de agresiune fizică. 16 cazuri de agresiune asupra personalului silvic al Romsilva s-au înregistrat în 2019. Acesta este al treilea pădurar victimă a unei agresiuni în decurs de o lună, în condiţiile în care sindicatele au cerut legi pentru întărirea autorităţii personalului silvic

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Conform purtătorului de cuvânt al IPJ Maramureş, într-o pădure dintre Rogoz şi Lăpuşul Românesc a fost găsit decedat un bărbat în vârstă de 37 de ani.
 
”La Romsilva-Direcţia Silvică Maramureş, Ocolul silvic Strâmbu Băiut hoţii de lemne l-au omorât cu violentă pe pădurarul Pop Liviu. Violenţa a fost extremă, astfel că nu o pot descrie !”, a scris pe Facebook directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, în timp ce se deplasa spre locul în care a fost găsit pădurarul.
 
El spune că riscurile la care sunt supuşi silvicultorii au mare legătură cu violenţa semănată în societatea romanească.
Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
 
Pădurarul era căsătorit şi avea trei copii.
 
Cazul a fost preluat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, care fece cercetări vizând infracţiunea de omor, conform afirmaţiilor procurorului adjunct Bogdan Gabor.
 
Acesta este cel de-al treilea caz în decurs de o lună în care un pădurar este agresat.
 
În 13 septembrie, un pădurar de la Ocolul Silvic Paşcani a fost găsit mort în pădure, existând suspiciuni că a fost victima unei agresiuni.
 
„Un angajat al Ocolului Silvic Paşcani din cadrul Direcţiei Silvice Iaşi a fost găsit decedat în această dimineaţă într-o pădure de pe raza Districtului V Hărmăneşti, în prezent organele de cercetare penală efectuând cercetări la faţa locului. Pădurarul Răducu G., titularul de canton silvic, a fost descoperit decedat la ora 8:15, prezentând contuzii în zona capului şi a membrelor, în apropiere fiind identificaţi patru arbori cu început de tăiere şi un altul tăiat şi abandonat, existând suspiciuni că a fost victima unei agresiuni”, anunţa Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva.
 
În 17 septembrie, Romsilva anunţa că un angajat al Romsilva din judeţul Neamţ a fost agresat de mai multe persoane, în timpul unei acţiuni de observare a faunei şi de verificare a punctelor de monitorizare.
 
Bărbatului i-a fost furată arma de serviciu, o carabină, cu care unul dintre agresori l-a ameninţat cu moartea, dar a reuşit să fugă şi să sune la 112. 
 
"Unul dintre agresori a îndreptat arma spre angajatul Regiei Naţionale a Pădurilor - Romsilva, ameninţându-l cu moartea. Mihai B. a fost urmărit de grupul de agresori, dar a reuşit să se refugieze în pădurea alăturată şi a apelat numărul de urgenţă 112, când a intrat în aria de acoperire a reţelei de telefonie mobilă", relata Romsilva. 
 
În 24 septembrie, Federaţia Sindicatelor din Silvicultură Silva organizat  o acţiune de protest prin care solicită elaborarea de legi pentru întărirea autorităţii personalului silvic. 
 
“Se solicită Parlamentului şi Guvernului României să elaboreze legi pentru întărirea autorităţii personalului silvic, având în vedere creşterea presiunii asupra pădurii şi intensificarea cazurilor de agresiune de o violenţă fără precedent asupra personalului silvic”, spuneau sindicaliştii.
 
 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.