Peste 8.000 de tone de azotat de amoniu au fost indisponibilizate de poliţişti, în doar trei zile, în urma unor controale făcute la nivel naţional, la agenţi economici care fac operaţiuni cu această substanţă periculoasă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Poliţiei Române, Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.G.P.R. a declanşat, la nivel naţional, o acţiune pentru prevenirea evenimentelor generate de nerespectarea prevederilor legale care reglementează deţinerea, comercializarea, importul, depozitarea şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor şi a precursorilor de explozivi.

Astfel, au fost verificate operaţiunile cu produse de protecţie a plantelor, ce conţin fosfură de aluminiu sau azotat de amoniu, precum şi condiţiile de păstrare, depozitare, transport şi utilizare de către agenţii economici din raza de competenţă.

Obiectivele principale ale acţiunii constau în realizarea şi punerea în practică a unui set de măsuri şi activităţi prin care să se prevină apariţia unor evenimente negative (răniri, accidente sau pagube materiale).

În perioada 12-14 august, poliţiştii de la arme, explozivi şi substanţe periculoase din teritoriu, au făcut verificări de specialitate la nivel naţional, fiind efectuate 51 de controale la agenţi economici ce efectuează operaţiuni cu azotat de amoniu.

Astfel, poliţiştii au constatat 11 infracţiuni de nerespectare a regimului protecţiei mediului şi au indisponibilizat 8.453,52 tone azotat de amoniu precum şi 300 litri de deşeuri.

De exemplu, joi, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa au făcut un control, în depozitul unei societăţi comerciale din Portul Constanţa Sud Agigea, ce avea ca obiect de activitate manipulare, depozitare şi activitaţi de servicii anexe transporturilor pe apă. În urma verificărilor efectuate, poliţiştii au descoperit 4.908,82 tone azotat de amoniu, ambalate în bigbag-uri, de 1.000 de kg. fiecare, depozitate în magaziile depozitului, fără ca operatorul economic să fie autorizat pentru activitatea de depozitare a azotului de amoniu, conform  autorizaţiei de mediu emise în acest sens.

În cauza, a fost întocmit dosar penal, iar cercetările vor fi continuate de către poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase din cadrul I.P.J .Constanţa.

Tot joi, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila au făcut verificări la depozitul unei societăţi comerciale, situat în incinta zonei portuare, fiind descoperite 29 de tone de azotat de amoniu, depozitate în aer liber, în condiţii necorespunzătoare, ambalate în 58 de saci, de 500 de kg. fiecare.

În cauza, a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de „producerea, livrarea sau utilizarea îngrăşămintelor chimice, precum şi a oricăror produse de protecţie a plantelor neautorizate, pentru culturi destinate comercializării”, respectiv, „nesupravegherea şi neasigurarea depozitelor de deşeuri şi substanţe periculoase, precum şi nerespectarea obligaţiei de depozitare a îngrăşămintelor chimice şi produselor de protecţie a plantelor, numai ambalate şi în locuri protejate”.

Azotatul de amoniu este o substanţă chimică obţinutădin amoniac şi acid azotic, solidă, cristalină, foarte solubilă în apă. Este utilizat majoritar în agricultură, sub formă de îngrăşământ granulat, folosit pentru fertilizarea în câmp deschis, a culturilor agricole.

Azotatul de amoniu este clasificat de Regulamentul CE nr. 1272, privind clasificarea, etichetarea şi ambalarea substanţelor şi amestecurilor, ca substanţă din Categoria 3, solid, oxidant, identificat cu fraza de pericol H272- poate agrava un incendiu, oxidant şi fraza de pericol H 319 – provoacă o iritare gravă a ochilor (produsul nefiind periculos, dacă este manipulat corect).

Azotatul de amoniu se descompune la încălzire, la temperaturi de aproximativ 150-170 grade Celsius, în apă şi oxid de azot, iar la temperaturi de peste 200 grade Celsius, în special dacă este contaminat cu substanţe organice, reacţia de descompunere devine explozivă.

Conform fişei de siguranţă, oxizii de azot, degajaţi la descompunerea azotatului de amoniu, sunt extrem de toxici.

Conform prevederilor Legii nr. 49/2018, privind regimul precursorilor de explozivi, din cauza proprietăţilor explozive (în anumite condiţii), azotatul de amoniu este clasificat ca şi precursor de exploziv pentru care există obligaţia raportării furturilor, pierderilor sau dispariţiilor semnificative.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.