Poliţiştii şi procurorii DIICOT au făcut, marţi, 11 percheziţii în Bucureşti şi judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Arad, pentru destructurarea unei grupări specializate în trafic de minori, trafic de persoane şi proxenetism. Suspecţii racolau tinere din Bucureşti, Giurgiu şi din Moldova şi le duceau în Germania pentru a fi exploatate sexual şi pentru căsătorii de convenienţă cu cetăţeni indieni.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Procurorii DIICOT - Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate -Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane, au făcut, marţi, 11 percheziţii domiciliare în municipiul Bucureşti şi în judeţele Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa şi Arad, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în trafic de minori, trafic de persoane şi proxenetism.

Potrivit DIICOT, în cauză există suspiciunea rezonabilă că, începând cu anul 2017, a fost constituită o grupare ai cărei membri au acţionat, în mod coordonat, în ceea ce priveşte traficul de persoane şi proxenetism, precum şi încheierea unor căsătorii de convenienţă pentru cetăţeni indieni doritori să se stabilească în ţări ale Comunităţii Europene, cu precădere Germania.

"În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a reţinut faptul că membrii grupului infracţional au racolat mai multe persoane de sex feminin de pe raza municipiului Bucureşti, a judeţului Giurgiu, dar şi din diferite zone din Moldova, prin inducere în eroare şi profitând de starea vădită de vulnerabilitate, pe care ulterior le-au transportat şi adăpostit în diferite apartamente închiriate de pe teritoriul Germaniei, în scopul exploatării sexuale a acestora, precum şi al încheierii unor căsătorii de convenienţă", scrie într-un comunicat de presă transmis de DIICOT.

Astfel, o parte dintre membrii grupării trebuiau să se apropie de persoanele vătămate şi să le controleze prin dezvoltarea unor relaţii sentimentale cu acestea.

De asemenea, victimele au fost obligate să consume diferite substanţe psihotrope, devenind astfel dependente de grup.

Procurorii DIICOT arată că, din actele de urmărire penală efectuate în cauză, a rezultat faptul că membrii grupului au utilizat arme de foc şi arme albe pentru intimidarea tinerelor, controlul acestora, dar şi pentru a se impune în rândul altor grupări infracţionale de trafic de persoane sau proxenetism.

Sumele de bani obţinute din desfăşurarea activităţilor infracţionale au fost cheltuite pe teritoriul Germaniei pentru închirierea locaţiilor unde se practica prostituţia şi pentru nevoile curente ale membrilor grupării infracţionale, însă o mare parte din bani au fost transferaţi în România fie direct, la purtător, fie prin intermediul serviciilor bancare de transfer financiar, către liderul grupării care se ocupa de gestionarea acestora, mai arată sursa citată.

Pentru ca veniturile ilicite să fie protejate de eventuale controale ale autorităţilor germane sau româneşti, membrii grupării au achiziţionat bijuterii din aur cu gramaje consistente.

În cursul nopţii trecute, liderul grupării, un bărbat din judeţul Giurgiu, a fost prins în timp ce intenţiona să părăsească teritoriul României.

În urma percheziţiilor, au fost ridicate înscrisuri, suma de 18.000 de euro, telefoane mobile, laptopurile şi tabletele utilizate de către persoanele implicate în desfăşurarea activităţii infracţionale.

La sediul DIICOT - Structura Centrală au fost aduse pentru audieri 12 persoane.

În cauză s-a colaborat cu autorităţile judiciare competente din Germania şi Spania, fiind efectuate în paralel activităţi procedurale pe raza oraşului Hamburg din Germania.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. şi Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul structurilor de combatere a criminalităţii organizate din Alba Iulia, Giurgiu, Ialomiţa şi Arad.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.