Doi cetăţeni români au fost reţinuţi în Olanda şi Belgia, în urma unei anchete comune a autorităţilor din cele două state şi din România, pentru destructurarea unei grupări de trafic de persoane pe ruta România-Olanda. În acest dosar, trei români şi trei olandezi sunt suspectaţi că au exploatat sexual opt tinere din România şi nouă din Republica Moldova, obligându-le să se prostitueze în bordeluri clandestine. În ultimele zile au fost loc mai multe percheziţii în acest caz.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit Poliţiei Române, poliţiştii de combatere a criminalităţii organizate şi procurorii D.I.I.C.O.T. din Iaşi au făcut, în 7 şi 8 octombrie, şase percheziţii domiciliare în Iaşi, Piatra Neamţ şi Bârlad. Activităţile au fost desfăşurate concomitent în România, Olanda şi Belgia, pentru destructurarea unei grupări infracţionale specializate în trafic de persoane pe ruta România-Olanda.

        

"Din cercetări a rezultat că, începând cu anul 2015, membrii grupării, formate din trei cetăţeni români şi alţi trei cetăţeni olandezi, ar fi dezvoltat o reţea de trafic de persoane şi ar fireuşit să recruteze şi să exploateze sexual 8 tinere din România şi alte 9 tinere din Republica Moldova, prin obligare la practicarea prostituţiei", arată sursa citată.

Prin intermediul EUROJUST, în cursul anului 2018, a fost încheiat un acord de echipă comună de anchetă cu autorităţile judiciare din Olanda, respectiv OostNederland Politie Enschede, cercetările efectuându-se în comun în cadrul operaţiunii "Schipbeek”.

La acţiunea din România a participat un ofiţer de poliţie olandez din cadrul OostNederland Politie Enschede, iar în Olanda au participat trei ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi.

În urma acţiunii, doi români au fost reţinuţi în Olanda şi Belgia, fiind cercetaţi pentru trafic de persoane, trafic de migranţi, angajare ilegală, spălare de bani, ameninţare, vătămare corporală, viol şi lipsire de libertate intenţionată.

În România, cercetările continuă sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de persoane.

Potrivit DIIOCT, tinerele erau obligate să practice prostituţia, prin folosirea de violenţe, ameninţări şi şantaj, în bordeluri clandestine care funcţionau în locuinţele închiriate de către membrii grupării.

"Cu ocazia efectuării percheziţiilor domiciliare au fost identificate şi ridicate, în vederea continuării cercetărilor, telefoane mobile, suma de 5880 euro şi alte înscrisuri", arată DIICOT.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.