Deţinuţii care au declanşat luni seară un protest spontan în incinta Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Iaşi ameninţă că vor recurge la forme mai dure de protest dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate, ei cerând totodată demisia şefului penitenciarului ieşean, Marius Vulpe.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe tot parcursul zilei de marţi, deţinuţii au continuat protestele declanşate cu o seară în urmă, unii dintre ei spunând că vor recurge la forme mai dure dacă nu vor fi luaţi în seamă.

”Murim sau trăim, nu avem nimic de pierdut. Să vină doamna Prună, ministrul Justiţiei, să vadă ce este la Iaşi. Nu suntem condamnaţi la moarte, am greşit, executăm pedeapsa, dar să nu se poarte aşa cu noi, să nu ne omoare. Nu vom ceda, iar situaţia poate degenera. Decât deţinut, mai bine în mormânt”, a declarat un deţinut prin telefon unui ziar local.

În cursul după-amiezii de marţi deţinuţii au scandat împotriva conducerii Penitenciarului Iaşi, cerând demisia şefului unităţii, Marius Vulpe. O parte dintre ei au stat câteva ore pe un acoperiş din curtea unităţii.

”Este lagăr de exterminare aici, mâncarea este proastă, iar dacă vrei să faci o reclamaţie, ni se trânteşte uşa în nas. Ne mănâncă păduchii şi ploşniţele”, spune acelaşi deţinut.

Conducerea Penitenciarului Iaşi nu a mai oferit nicio informaţie privind situaţia din unitate.

Deţinuţii de la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi au reluat, marţi dimineaţă, protestele din seara precedentă, nemulţumiţi de condiţiile de detenţie, dar şi de atitudinea "dictatorială” a conducerii unităţii, reclamând că adesea sunt bătuţi de către gardieni. Deţinuţii au dat foc unor saltele şi au ameninţat că intră în refuz de hrană.

Deţinuţii de la PMS Iaşi au reluat protestele, marţi, în jurul orei 10.00, ei cerând condiţii mai bune în penitenciar şi scandând lozinci împotriva conducerii unităţii, precum «Vrem dreptate», «Sunteţi plătiţi din banii noştri» şi «Jos comuniştii». Ca şi la protestul spontan din seara precedentă, ei fluieră, huiduie, se agită şi bat în gratiile de la geamuri, strigătele lor fiind auzite până în stradă.

Marţi dimineaţă, în timpul protestului spontan, o celulă a fost incendiată de către deţinuţi în Penitenciarul din Iaşi, fără a se înregistra victime. Unii dintre protestatari, aflaţi la plimbare în curtea unităţii, s-au urcat pe garduri scandând împotriva conducerii Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Iaşi, în timp ce conducerea instituţiei negocia cu deţinuţii. 

Mai multe rude ale deţinuţilor care protestează în incinta Penitenciarului de Maximă Siguranţă Iaşi, nemulţumiţi de conducere şi de condiţiile de detenţie, au venit, marţi, în faţa instituţiei în semn de solidaritate cu protestatarii. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.