Whoopi Goldberg, moderatoarea emisiunii „The View”, a stârnit indignare pentru că a afirmat în mod repetat că „Holocaustul nu este despre rasă”. Ea a revenit asupra comentariului şi şi-a cerut scuze, scrie CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Comentariile ei au venit în timpul unui segment din talk-show-ul ABC de luni care s-a axat în parte pe decizia unor şcoli din Tennessee de a interzice „maus”, un roman grafic care prezintă ororile Holocaustului. 

La începutul lunii, Consiliul de educaţie din comitatul McMinn, Tennessee, a retras cartea din programa sa de arte în limba engleză de la clasa a VIII-a, invocând „limbaj dur, inacceptabil” şi un desen al unei femei nud.

În timpul discuţiei, Goldberg a spus că a fost surprinsă că nuditatea din „Maus” - şi nu Holocaustul - este ceea ce părea să-i îngrijoreze pe cei din consiliul şcolii - în timp ce co-gazda emisiunii Joy Behar a afirmat că preocupările legate de nuditate „au fost probabil motivele care să te facă să nu vezi faptul că lor nu le place istoria care-i pune pe albi într-o postură negativă”. 

„Ei bine, asta fac albii oamenilor albi, aşa că vă veţi lupta între voi”, a spus Goldberg referitor la Holocaust. 

În timp ce niciuna dintre co-gazde nu a respins afirmaţiile după această declaraţie, conversaţia s-a îndreptat apoi către modul în care unii încearcă să interzică părţile problematice ale istoriei naţiunii, în special istoria care se ocupă de rasă şi rasism, să fie predate în şcoli.

Goldberg a răspuns: „Dacă vei face asta, atunci haideţi să fim sinceri pentru că Holocaustul nu este despre rasă”. Ea a adăugat că Holocaustul, aproximativ 6 milioane de evrei şi alţi 5 milioane au fost ucişi ca urmare a ideologiei rasiste a naziştilor, a fost despre „inumanitatea omului faţă de om” şi a spus că a implicat „două grupuri de albi”. 

Într-o declaraţie de luni, Goldberg a precizat că a făcut o greşeală în comentariul ei. 

„În emisiunea de astăzi, am spus că Holocaustul „nu este despre rasă, ci despre inumanitatea omului faţă de om”. „Ar fi trebuit să spun că este vorba despre ambele”, a arătat ea pe Twitter. 

„Holocaustul a fost despre anihilarea sistematică de către nazişti a poporului evreu - pe care ei îl considerau o rasă inferioară”, a spus Jonathan Greenblatt de la Liga Anti-Defăimare care a numit „distorsionarea Holocaustului drept periculoasă”. 

„Poporul evreu din întreaga lume a avut întotdeauna sprijinul meu şi nu va renunţa niciodată. Îmi pare rău pentru durerea pe care am provocat-o”, a spus Goldberg. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.