O hartă creează controverse în noul film „Barbie”. La începutul săptămânii, Vietnamul a anunţat că a interzis difuzarea lungmetrajului realizat de Greta Gerwig în cinematografele din întreaga ţară pe 21 iulie. Potrivit presei de stat, în mai multe scene din comedia hollywoodiană despre celebra păpuşă Mattel apare o hartă care arată pretenţiile Beijingului asupra Mării Chinei de Sud.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Harta arată propria delimitare geografică a Chinei, cunoscută sub numele de „linia cu nouă linii punctate”, care defineşte pretenţiile Beijingului asupra acestor ape disputate, pentru care Hanoi are pretenţii rivale.

Întrebat de Variety, un purtător de cuvânt al Warner Bros. a clarificat situaţia. El a explicat că harta ar fi trebuit să fie „desenată cu creioane colorate de către copii” şi ilustrează „călătoria imaginară a lui Barbie între Barbie Land şi lumea reală”.

„Aceste desene nu sunt menite să transmită niciun mesaj”, a declarat acesta pentru Variety.

Această dispută teritorială a avut deja consecinţe pentru alte filme în trecutul recent în Vietnam, o ţară comunistă care practică o cenzură extinsă. Anul trecut, „Uncharted”, filmul de acţiune şi aventură cu Tom Holland în rolul principal, a fost, de asemenea, interzis în cinematografe din acelaşi motiv.

În 2018, din comedia romantică americană „Crazy Rich Asians” a fost eliminată în Vietnam una dintre scene din cauza prezenţei unei genţi de marcă cu o hartă care prezenta insulele disputate din Marea Chinei de Sud aflate sub controlul Beijingului.

Un an mai târziu, Hanoi a retras de pe ecrane filmul de animaţie „Abominabil” al celor de la DreamWorks. Apoi, în 2022, Netflix a fost nevoit să retragă episoade din serialul său „Pine Gap” din cauza unor scene similare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.