Actriţa italiană Sophia Loren, care va primi, sâmbătă, trofeul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) pentru întreaga carieră, a declarat, vineri, la o conferinţă de presă, că nu s-a gândit niciodată la celebritatea sa, a vorbit despre colaborarea cu fiul ei, regizorul Edoardo Ponti, despre tinerii cineaşti italieni, dar şi despre condiţia femeii în cinematografia actuală.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Nu te gândeşti niciodată că eşti celebru. Te gândeşti că faci ceva frumos, că eşti un actor bun, că trebuie să creşti. Nici măcar atunci când ai un Oscar nu ştii că eşti faimos”, a declarat Sophia Loren. ”Este nevoie să te exprimi, să spui ce simţi, să găseşti persoane care sunt de acord cu tine. Nu există o şcoală”, a spus actriţa, recompensată cu două trofee ale Academiei de film americane.

Sophia Loren a mărturisit că nu i-a fost uşor să lucreze cu fiul său, Eduardo Ponti, pentru scurtmetrajul ”Voce umana” (2014). ”Sunt mama lui, dar l-am ascultat. Ştia ce vrea să facă, am repetat mult şi ne-am înţeles bine lucrând împreună”, a spus actriţa.

”Am încercat să uit că sunt mama lui, dar a fost imposibil”, a mai declarat ea, adăugând că cele mai dificile roluri pe care le-a jucat au fost cele din filmele regizate de Vittorio De Sica.

Despre noua generaţie de cineaşti italieni, actriţa spune că reprezentanţii acesteia abordează acum probleme despre care înainte nu se vorbea. ”Acum vorbesc despre lucruri care sunt aproape de noi. Sunt regizori minunaţi, care riscă mult”, a mai spus Sophia Loren.

Privitor la cinematografia românească, Sophia Loren a precizat că ar lua în considerare o posibilă ofertă a unui cineast român, însă a spus că ar vrea face ceva care să i se potrivească. 

”Filmele româneşti sunt prezente mult în festivaluri. Uneori sunt cele mai bune filme, însă dacă aş primi o propunere m-aş gândi mult înainte să spun «da». Vreau să fac ceva care să mi se potrivească, să se potrivească cu sentimentele mele”, a adăugat Sophia Loren.

Despre condiţia femeilor în cinematografie, actriţa italiană a găsit dificil să-şi spună părerea. 

”Lumea de astăzi nu mai este cum a fost. Relaţiile s-au schimbat şi sunt atâtea lucruri care nu mai merg bine. Este greu de vorbit despre asta, pentru că este mult prea multă libertate”, a spus Sophia Loren întrebată care este părerea sa despre condiţia femeilor în cinematografia de astăzi.

Despre munca sa, actriţa spune că a făcut-o muncind mult, sacrificând fiecare zi din viaţa sa, de la vârsta de 11 ani. ”Când eram mică, într-o vacanţă, împreună cu verişoarele mele, am găsit o carte în care am citit: «Sofia Scicolone va fi într-o zi o mare actriţă». Când am citit asta, am spus «ce minune!».  În fond, în mine exista această comoară despre care nu ştiam”, a povestit Sophia Loren.

Întrebată care este secretul unui mariaj de durată, ea a afirmat că ”este ceva care se întâmplă”. ”Am întâlnit bărbatul vieţii mele când eram foarte tânără. Mi-a fost greu, la început, pentru că el era căsătorit şi avea copii. Încă îmi lipseşte foarte mult”, a spus Sophia Loren despre soţul său Carlos Ponti, cu care a fost căsătorită timp de 37 de ani.

Sofia Villani Scicolone s-a născut pe 20 septembrie 1934, la Napoli, şi s-a remarcat în concursuri de frumuseţe la vârsta de doar 14 ani.

Regizorul Vittorio de Sica este cel care a descoperit-o. În cele şase decenii de carieră cinematografică, Sophia Loren a jucat în aproape 100 de filme, lucrând îndeaproape cu mari regizori, între care George Cukor, Charlie Chaplin, Mario Monicelli şi Ettore Scola la Robert Altman.

Şi-a început cariera de actriţă în 1950, la vârsta de 15 ani, iar primul său rol important a fost în ”L’Oro di Napoli” (1954), al lui De Sica.

”Peccato che sia una canaglia/ Too Bad She’s Bad” (1954) a fost primul film în care a jucat alături de Marcello Mastroianni, actorul care avea să-i devină un colaborator constant pe marele ecran. Printre ele, ”Matrimonio all'italiana” (1964), pentru care a fost nominalizată la un premiu Oscar, comedia ”La moglie del prete” (1970) şi ”Ieri, oggi, domani/ Yesterday, Today, Tommorow”.

Momentul care a propulsat-o printre starurile de cinema ale lumii l-a reprezentat, în 1958, semnarea unui contract cu studioul Paramount, la Hollywood.

În 1961, rolul dramatic al mamei din ”La Ciociara” (1961), în regia lui Vittorio de Sica, i-a adus 22 de premii internaţionale, inclusiv unul de interpretare la Cannes şi un Oscar, devenind prima actriţă premiată cu statueta pentru un film străin şi prima actriţă italiană distinsă cu acest trofeu.

Ultima peliculă din lunga colaborare cu Vittorio de Sica a fost ”Il viaggio” (1974), în care a jucat alături de Richard Burton. Cea mai recentă apariţie a sa este într-un scurtmetraj, ”Voce umana” (2014), regizat de unul dintre cei doi fii ai săi, Edoardo Ponti.

Sophia Loren a mai jucat alături de Cary Grant, Peter Sellers, Clark Gable, Frank Sinatra, Gregory Peck, Jack Lemmon, Paul Newman şi Marlon Brando.

Sophia Loren a fost recompensată de-a lungul carierei şi cu patru trofee Globul de Aur pentru World Film Favorite - Female, prestigiosul Cecil B. DeMille Award, un Premiu BAFTA şi deţine recordul de a fi distinsă cu şase Premii David di Donatello pentru cea mai bună actriţă.
În 1991, a fost onorată de Academia Americană de Film pentru întreaga carieră, fiind declarată o ”comoară a cinematografiei mondiale”, iar în 1999 a fost recunoscută de American Film Institute drept una dintre marile legende ale epocii de aur de la Hollywood.

În 1972, muzicienii Mick Jagger şi Keith Richards i-au dedicat o melodie - ”Pass the Wine (Sophia Loren)”, inclusă pe albumul ”Exile On Main Street” al trupei The Rolling Stones, iar în 2014 actriţa şi-a lansat un volum de memorii - ”Yesterday, Today, Tomorrow: My Life”.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania, organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania, se desfăşoară în perioada 27 mai - 5 iunie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.