Scheletul unui alozaur, un dinozaur care a trăit în urmă cu 150 de milioane de ani, în jurasic, expus din luna septembrie în oraşul francez Lyon, a fost vândut la cu 1.128.000 de euro la o licitaţie organizată sâmbătă după-amiază de casa Aguttes, depăşind cu mult estimările specialiştilor, informează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu dimensiunile sale colosale - o lungime de 7,5 metri şi o înălţime de 2,5 metri -, scheletul, denumit Kan, nu i-a lăsat indiferenţi pe vizitatori. Scheletul, expus din 17 septembrie în holul principal al fostei gări din Bretteaux, un cartier din Lyon, i-a impresionat pe colecţionarii care au participat la licitaţia organizată în acest oraş francez de casa Aguttes.

Muzeul Paleospace din Villiers-sur-mer, un oraş din Normandia, şi-a manifestat interesul pentru achiziţionarea acestui schelet de alozaur, ce a fost descoperit în Statele Unite în 2013. Nu se ştie deocamdată dacă această instituţie culturală a reuşit să strângă fondurile necesare pentru a câştiga licitaţia.

Potrivit Lyon Capitale, doi colecţionari au început o luptă strânsă încă din debutul licitaţiei, care s-a deschis la preţul de 800.000 de euro, sperând să îl cumpere pe Kan. 

Noul proprietar al scheletului acestui carnivor impresionant din jurasic a preferat să îşi păstreze anonimatul. Organizatorii licitaţiei au spus doar că scheletul ”a fost cumpărat de un francez şi va rămâne în Franţa”. 

”Scheletul va fi expus într-un sit deschis pentru public pe timpul verii”, a precizat comisarul licitaţiei, după încheierea tranzacţiei.

UN GRAD EXCEPŢIONAL DE CONSERVARE

Feroce şi carnivoră, această specie de dinozaur este arhetipul marilor prădători din jurasic. Complet în procent de 75%, fapt care este excepţional, scheletul este înzestrat cu un craniu deosebit de bine conservat (există doar 5 într-o stare asemănătoare în lume), era înzestrat cu uriaşe mandibule articulate, cu numeroşi dinţi şi trei gheare ucigaşe la fiecare membru, care îi permiteau să sfâşie şi să prindă prada. Scheletul a fost asamblat de paleontologi în poziţia de cursă, cu gura deschisă.

A fost abia pentru a doua oară când un schelet cu o astfel de anvergură a fost vândut în Franţa. ”Aproape nu există niciun alozaur veritabil în muzeele franceze, cu excepţia celui de la Muzeul de Istorie Naturală din Paris, întrucât cele mai multe dintre celelalte sunt reprezentate prin mulaje”, a explicat un reprezentant al companiei Aguttes, pentru Le Point. 

”Dinozaurii carnivori erau, la origine, mult mai puţin numeroşi decât verişorii lor erbivori. Fapt ce explică preţul mult mai ridicat pentru carnivore”, a adăugat Eric Mickeler. 

DINOMANIA

Hazardul a făcut ca această licitaţie să îi readucă în atenţie pe dinozauri. În afara scheletului excepţional vândut la licitaţie cu peste 1,1 milioane de euro, mass-media din întreaga lume a evocat un alt caz centrat pe aceste animale dispărute de pe Terra.

Tot în această săptămână, oamenii de ştiinţă au anunţat că au găsit în Birmania o coadă de dinozaur, rămasă captivă într-un fragment de chihlimbar.

Descoperirea este atât inedită, cât şi deosebit de preţioasă pentru cercetători, deoarece acea porţiune din coada de dinozaur include oase, ţesuturi moi, piele şi chiar pene.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.