Producător de film devenit paramedic voluntar, Yevhen Titarenko se află la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, împreună cu alţi realizatori ucraineni, pentru a prezenta războiul filmat „din interior” şi a denunţa agresiunea dusă de Rusia timp de un an, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"În prima linie, nu există covoare roşii, doar pământ îmbibat în sânge", a spus recent ambasadorul ucrainean în Germania, Oleksii Makeiev, în timp ce prezenta cinematografia ţării sale.

Primul festival european major al anului, Berlinala, care se încheie sâmbătă, îşi arată solidaritatea cu producătorii, regizorii şi actorii ucraineni prin programe de filme şi discuţii despre ţara atacată.

Preşedintele Volodimir Zelenski a fost cel care a deschis evenimentul joia trecută, făcând apel, într-un mesaj video, ca arta şi cinematografia să se implice. Cel care a fost actor înainte de a deveni liderul unei ţări aflate în război se află în centrul unui documentar regizat de starul american Sean Penn şi care a avut premiera la Berlin.

Vineri, 24 februarie, la un an de la debutul invaziei ruse, va avea loc o acţiune de solidaritate cu Ucraina pe covorul roşu al Berlinalei.

"Nu există altă opţiune"

Printre filmele ucrainene prezentate, "Eastern Front", realizat de cineastul şi şoferul de ambulanţă voluntar Yevhen Titarenko, prezintă viaţa personalului medical din apropiere de linia frontului.  

Titarenko, în vârstă de 34 de ani, era producător de film în Crimeea când acea provincie a fost anexată de ruşi în 2014.

În timp ce se afla anul trecut în regiunea Doneţk pentru a filma un documentar, "a luat decizia de a se oferi voluntar", a declarat el pentru AFP. De atunci, a făcut zece filme "pentru a le arăta oamenilor cum arată războiul din interior".

"Ucrainenii nu vor să meargă la război. Ar prefera să facă lucruri normale, să se dedice culturii ca în toate celelalte ţări. Dar nu avem de ales decât să luptăm", spune bărbatul al cărui film selectat pentru festival a fost realizat cu regizorul de documentar rus în exil, Vitali Manski.

Alisa Kovalenko este şi ea o regizoare de film care s-a înarmat cu trupele ucrainene după declanşarea ofensivei ruse.

Tânăra de 35 de ani a renunţat o perioadă la documentarul pe care l-a început în 2018 despre cinci adolescenţi din Donbas în căutarea unui viitor.

După patru luni pe front, unde a făcut parte din batalioane de luptători voluntari din Kiev şi Harkov, regizoarea şi-a reluat proiectul şi a început montajul.

"Am înţeles că totul trebuie să se schimbe. Este un film complet diferit de ceea ce era planificat iniţial", a declarat ea pentru AFP.

Documentarul ei "We Will Not Fade Away" vorbeşte despre speranţele fragile ale acestor tineri din regiunea Lugansk, în zona Donbas controlată de ucraineni, filmat între 2019 şi 2022, în ajunul invaziei ruse.

"Rusia poate să ne bombardeze oraşele şi să ne lase fără electricitate (...) dacă tot speri şi continui să visezi, întotdeauna rămâne o lumină în interiorul tău. Şi acea lumină, ruşii nu ţi-o pot lua", a asigurat regizoarea, originară din Zaporijia, una dintre regiunile afectate regulat de atacurile ruseşti.

Între timp, doi dintre adolescenţii din film au părăsit regiunea şi doi au dispărut, spune Alisa Kovalenko.

Printre alte filme ucrainene prezentate, "Do You Love Me?", ficţiune despre un adolescent în perioada de la sfârşitul Uniunii Sovietice şi "En Ukraine", un documentar despre viaţa de zi cu zi în această ţară de după ce a început războiul.

De asemenea, va fi prezentat filmul "Iron Butterflies" al regizorului Roman Liubyi, care relatează povestea zborului Malaysia Airlines MH17, doborât în ​​2014 de separatişti în estul Ucrainei, şi modul în care această dramă a fost un preludiu al conflictului la scară mai mare de astăzi.

Un fond european de sprijin pentru cinematografia ucraineană, dotat cu un milion de euro pentru 2023, a fost lansat de miniştrii ai Culturii din Franţa, Germania şi Luxemburg. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.