„Marele albastru/ Le grand bleu”, de Luc Besson, unul dintre filmele-cult ale anilor ’80, revine în România, pe marele ecran din Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, la împlinirea a 30 de ani de la lansare. Proiecţia-eveniment va încheia cea de-a 17-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania, pe 3 iunie, de la ora 21.45, în prezenţa actorului Jean-Marc Barr.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiecţia va fi dublată în program de prezentarea documentarului „Omul-delfin/ Dolphin Man”, (2017) care spune povestea legendarului scufundător Jacques Mayol care l-a inspirat pe Besson.

Inspirat din fapte reale, „Marele albastru” (1988) urmăreşte evoluţia prieteniei dintre Jacques Mayol (Jean-Marc Barr) şi Enzo Maiorca (Jean Reno), doi scufundători a căror legătură se naşte încă din copilăria petrecută în Grecia şi care se transformă de-a lungul timpului într-o adevărată rivalitate sportivă.

Dragostea pentru ocean şi dorinţa puternică de a înregistra noi şi noi recorduri, chiar cu preţul vieţii, sunt ilustrate având pe fundal muzica lui Eric Serra. Prezentat în 1988 la Festivalul de Film de la Cannes în afara competiţiei, „Marele albastru” a primit opt nominalizări la premiile Cesar şi a devenit cel mai mare succes naţional de box-office, cu peste 9 milioane de bilete vândute în Franţa.

Jacques Mayol însuşi a contribuit la scrierea scenariului, iar la moartea lui, în 2001, preşedintele Jacques Chirac l-a descris ca fiind ,,un simbol nemuritor al generaţiei Big Blue’’.

Născut în RFG într-o familie franco-americană, Jean-Marc Barr a fost nominalizat în 1989 la premiile Cesar pentru interpretarea personajului principal din „Marele albastru”. Este unul dintre actorii preferaţi ai regizorului Lars Von Trier (cu care a lucrat, printre altele, la „Europa”, „Breaking the Waves”, „Dancer in the Dark”, „Dogville” şi „Nymphomaniac”) şi a debutat în 1999 ca regizor, scenarist şi producător cu „Lovers”. Anul acesta, Jean-Marc Barr se numără printre invitaţii speciali ai TIFF şi va fi prezent la proiecţia din Piaţa Unirii a filmului care i-a adus renumele internaţional.

Tot în prezenţa actorului, publicul TIFF va putea urmări documentarul „Dolphin Man” (2017), regizat de Lefteris Charistos. Povestită chiar de Jean-Marc Barr, viaţa revoluţionarului scufundător Jacques Mayol este ilustrată cu imagini rare din arhivele anilor ’50, inserate printre cadre subacvatice spectaculoase şi mărturii ale celor care l-au cunoscut pe ,,omul-delfin’’. Documentarul a fost lansat în toamna anului trecut, la Festivalul de la Salonic şi este nominalizat la premiile Academiei de Film din Grecia ce se vor decerna luna viitoare.

Cea de-a 17-a ediţie a TIFF va avea loc în perioada 25 mai - 3 iunie, la Cluj-Napoca.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.