Filmele „A Hero”, de Asghar Farhadi, şi „Noche de Fuego”, de Tatiana Huezo, premiate anul acesta la Cannes, sunt propunerile Iranului şi Mexicului pentru nominalizare la categoria „lungmetraj internaţional” a premiilor Oscar 2022.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Distins cu Marele Premiu, al doilea cel mai important trofeu al Festivalului de la Cannes, „A Hero” spune povestea lui Rahim, interpretat de Amir Jadidi, care se află în închisoare pentru o datorie neplătită. În timpul unei permisii de două zile, încearcă să-şi convingă creditorul să îşi retragă plângerea în schimbul returnării unei părţi din datorie. Rahim se confruntă cu o criză pe care nu şi-o imagina.

Farhadi a mai câştigat două trofee Oscar la această categorie, anterior denumită „cel mai bun film în limbă străină”, pentru „A Separation”, în 2011, şi „The Salesman”, în 2016, care a fost nominalizat şi pentru scenariu.

În Statele Unite, „A Hero” va fi lansat de Amazon.

Mexicul a ales „Noche de fuego”, selectat în competiţia Un Certain Regard la Cannes 2021, unde a primit o menţiune specială.

Drama urmăreşte trei fete care se maturizează într-un sat violent, unde domină traficul de persoane şi de droguri. Filmul, cu Mayra Batalla, Norma Pablo şi Olivia Lagunas în distribuţie, a fost premiat şi la San Sebastian cu trofeul pentru cea mai bună producţie latino-americană. Lungmetrajul a fost achiziţionat de Netflix.

Lista scurtă pentru nominalizări la Oscar 2022 va fi anunţată de Academia americană de film pe 21 decembrie.

Cea de-a 94-a gală de decernare a premiilor este programat să aibă loc pe 27 martie, la Los Angeles.

România a propus spre nominalizare „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, de Radu Jude, recompensat la Berlinala de anul acesta cu Ursul de Aur.

Între ţările care şi-au anunţat propunerile se numără Franţa - „Titane", regizat de Julia Ducournau, premiat cu Palme d'Or; Spania - „El buen patrón”, regizată de Fernando León de Aranoa, cu Javier Bardem în rol principal; Japonia - „Drive My Car”, pentru care regizorul Hamaguchi şi Takamasa Oe au fost premiaţi la Cannes pentru scenariu; Germania - „I’m Your Man/ Ich Bin Dein Mensch”, de Maria Schrader; Ungaria - „Post Mortem”, de Péter Bergendy; Coreea de Sud - „Escape from Mogadishu”, de Ryoo Seung-wan.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.