"Oameni de treabă/ Men of Deeds", cel mai nou film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian şi Crina Semciuc, îşi continuă circuitul festivalier şi strânge premii şi reacţii pozitive, după ce a avut premiera la Festivalul Internaţional de Film de la Sarajevo. Recent, filmul i-a adus premiul pentru cea mai bună interpretare lui Iulian Postelnicu în cadrul Festivalul Internaţional al Filmului Francofon de la Namur, unde a câştigat şi o menţiune specială din partea juriului, iar în curând va fi prezentat la Festivalul Internaţional de Film Varşovia.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Un film care a fost unanim aclamat de juriu pentru actorii săi, dar mai ales pentru actorul principal care ne-a uluit, la fel ca decorul, scopul, scenariul, dar şi angajamentul său. Am apreciat aceast film de un umor negru nemaiîntâlnit, care are puterea să ne facă să descoperim o ţară, o regiune, o cultură, rămânând în acelaşi timp universal valabil, şi care, credem, va stârni râsete, emoţie şi întrebări tuturor celor care vor avea şansa şi plăcerea să îl vadă.” - şi-a motivat alegerea juriul Festivalului Internaţional al Filmului Francofon Namur.

La graniţa dintre comedie neagră şi thriller, Oameni de treabă spune povestea unui poliţist din mediul rural, pe care greşelile trecutului, precum şi o serie de evenimente violente care se întâmplă în sânul comunităţii, îl împing către o situaţie fără scăpare.

Ilie (Iulian Postelnicu), un poliţist de la ţară, îşi doreşte un trai modest şi confortabil, dar sfârşeşte prin a lua cele mai nepotrivite decizii. Aflat la jumătatea vieţii şi complet alienat, el simte nevoia să aibă un rost al lui - să cumpere o livadă şi chiar şi o casă. Deşi în sat se întâmplă lucruri dubioase, Ilie vede doar ce-i convine. Momentul în care decide să se implice marchează începutul schimbărilor din viaţa lui. În lipsa unor soluţii viabile, el încearcă să fie ce nu a mai fost până acum: justiţiarul care arestează toţi vinovaţii.

"Oameni de treabă" are acum poster şi trailer românesc, ambele realizate de Hardcut, şi va avea premiera în cinematografele din ţară pe 25 noiembrie.

Regizat de Paul Negoescu şi scris de Radu Romaniuc şi Oana Tudor, Oameni de treabă s-a regăsit în această toamnă în selecţiile Festivalului Internaţional al Filmului Francofon Namur (Belgia), Festivalului Internaţional de Film Tirana (Albania), Festivalului Internaţional de Film Antalya (Turcia), sau Festivalului Internaţional de Film de la Leskovački, Serbia, unde Paul Negoescu a câştigat Premiul pentru cel mai bun regizor.

„Ilie nu este portretizat în mod banal, ca un om bun într-un sistem prost, şi nici măcar ca un răufăcător. Mai degrabă, el este o victimă, un om ridicol de înnodat într-o cultură a corupţiei încât este greu de spus unde încep şi unde se termină propriile impulsuri şi principii.  Doar un film românesc poate face din asta o poveste amuzantă”, scrie Variety. 

„Asemenea fraţilor Coen şi lui Tarantino, Negoescu îndreaptă cursul acţiunii pe teritoriul unui western în ultimele etape - Ilie devenind echivalentul şerifului care îndreaptă cu întârziere armele împotriva răufăcătorilor”, apreciază Screen International. 

În perioada următoare, filmul va fi prezentat la Festivalul Internaţional de Film Varşovia (Polonia), în secţiunea Creme de la creme, CineEast (Luxemburg), Festivalul Internaţional de Film Arras (Franţa), Festivalul Internaţional de Film Cottbus (Germania)  şi Rumänisches Film Festival (Munchen, Germania).

"Oameni de treabă" este Produs de Papillon Film şi Tangaj Production (România) în co-producţie cu Screening Emotions (Bulgaria) şi Avanpost Production (România).
Imaginea filmului este semnată de Ana Drăghici, scenografia de Vanina Geleva, de costume s-a ocupat Mălina Ionescu, de machiaj Bistra Kechedjieva, iar de coafură Andreea Lupu. Eugen Kelemen este editorul filmului, iar coloana sonoră a fost realizată de Marius Leftărache.
Anamaria Antoci este producătorul filmului, Poli Angelova este co-producător, iar Ana Voicu producător delegat.

"Oameni de treabă" va ajunge pe marile ecrane din România din 25 noiembrie 2022, distribuit de Bold Film Studio.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.