Fanii actorului Bud Spencer, cunoscut din filmele western spaghetti, care a murit în 2016, au inaugurat sâmbătă, la Budapesta, o statuie înfăţişându-l pe star, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Statuia din bronz, înaltă de peste doi metri, care îl reprezintă pe actorul italian în cowboy cu o centură lată, a fost dezvelită pe o stradă pietonală din capitala Ungariei în prezenţa a două fiice ale actorului născut Carlo Pedersoli în 1929. 

După moartea lui Spencer în iunie 2016, la vârsta de 86 de ani, omagiul propus primăriei oraşului de sculptoriţa Szandra Tasnadi a fost primit cu entuziasm de autorităţi. Budapesta are deja un parc cu numele actorului. 

Filmele western spaghetti filmate cu Terence Hill la sfârşitul anilor 1960 şi în 1970 adună în Ungaria o mare comunitate de pasionaţi. 

Această popularitate este legată de exotismul pe care-l promovau filmele, al căror conţinut era declarat suficient de inofensiv de autorităţile vremii ca să poată fi difuzate în Ungaria comunistă. 

"Era un simbol al Occidentului, al libertăţii la care aveam acces", a explicat pentru AFP Ignac Pal, comerciant în vârstă de 43 de ani venit la inaugurare. 

Bud Spencer a creat legături cu public ungar în tinereţe, de-a lungul carierei sale de campion internaţional la nataţie şi la water-polo, un sport foarte popular în Ungaria. 

Bud Spencer s-a născut la Napoli, pe 31 octombrie 1929. A fost un actor, regizor şi fost înotător profesionist italian.

A devenit celebru graţie filmelor de acţiune cu accente comice din seria ”Piedone”, în care a jucat alături de partenerul său de pe marele ecran Terence Hill. După ce s-a remarcat în tinereţe ca înotător de mare succes, a obţinut o diplomă în drept şi a înregistrat mai multe patente şi invenţii. A obţinut, de asemenea, licenţa de pilot de avioane şi de elicoptere şi a sprijinit numeroase fundaţii de caritate pentru copii, inclusiv Spencer Scholarship Fund.

Bud Spencer şi Terence Hill au jucat, produs şi regizat împreună peste 20 de filme.

Primul lui rol într-un film a fost acela pe care l-a interpretat în ”Quel fantasma di mio marito”, o comedie italiană turnată în 1949, dar lansată în 1950. A jucat apoi rolul unui soldat din Garda Pretoriană în celebrul film ”Quo Vadis”, turnat în Italia, în 1951.

În anii 1950 şi în prima jumătate a anilor 1960, a jucat în mai multe lungmetraje italiene, însă cariera lui ”se situa în liga inferioară până la sfârşitul anilor 1960”, potrivit spuselor sale.

L-a cunoscut pe viitorul lui partener de pe marele ecran, Terence Hill, în timpul filmărilor de la ”Hannibal”, în 1959. Cei doi au pus atunci bazele unui parteneriat de mare succes şi au lucrat împreună la peste 20 de filme din seria ”Piedone”. În România, cele mai cunoscute dintre aceste filme sunt  ”Piedone, comisarul fără armă” (1973), ”Comisarul Piedone la Hong-Kong” (1975), ”Doi superpoliţişti” (1976), ”I se spunea Buldozerul” (1978), ”Piedone africanul” (1978), ”Par şi impar” (1978), ”Un şerif extraterestru” (1979), ”Piedone în Egipt” (1979), ”Toate mi se întâmplă numai mie” (1980), ”Detectiv cu greutate” (1993).

În 1983, a jucat în drama pentru televiziune ”Extralarge”. În 2001 a jucat în filmul ”Cântând în spatele paravanului”.

Ultima lui apariţie la televiziune s-a produs în 2010, în producţia ”I delitti del cuoco”, un lungmetraj TV de ficţiune produs de postul Canale 5.

În ultimele luni de viaţă s-a concentrat pe redactarea celui de-al treilea volum din seria sa de memorii, ce urma să fie publicat în Germania. Primele două volume s-au vândut în peste 200.000 de exemplare.

Bud Spencer era căsătorit din 1960 cu Maria Amato, cu care a avut trei copii - Giuseppe, născut în 1961, Christine, născută în 1962, şi Diamante, născută în 1972.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.