Centrul Pompidou va organiza o retrospectivă a operei integrale a regizorului Radu Jude, între 23 septembrie şi 11 octombrie. Programul de cinema va avea loc la mk2 Bibliothèque, în timp ce clădirea istorică va intra în renovare. Deschisă şi încheiată de cele mai recente două lungmetraje ale sale - „Kontinental ‘25” (Ursul de Argint pentru Cel mai bun scenariu la Berlinala 2025), prezentat în avanpremieră, şi „Dracula”, în premieră franceză - retrospectiva reuneşte cele douăzeci şi opt de filme realizate în douăzeci de ani de către prolificul şi inovatorul regizor român, precum şi un program special în dialog cu creaţia sa.
„Cu siguranţă, 2025 este anul Radu Jude în Franţa”, anunţă Ambasada României în Hexagon.
După proiecţia de succes a documentarului „Sleep2”, în cadrul Festivalului Cinéma du réel, organizat de Centre Pompidou în luna martie, prestigiosul FIDMarseille îi dedică „cineastului neliniştii”, cum a fost numit în presa de specialitate, o retrospectivă inedită, alcătuită din 17 filme, incluzând o selecţie amplă de eseuri şi de scurtmetraje, şi îi înmânează o „carte blanche”.
Acest program de anvergură, realizat în parteneriat cu Centrul Pompidou, Éditions de l’Œil, The Film Gallery, Météore Films şi cu sprijinul Institut Culturel Roumain de Paris şi al Consulatul General al României la Marsilia, acoperă douăzeci de ani de creaţie cinematografică - de la începuturile cu „Cea mai fericită fată din lume” (2009) până la recentul „Kontinental ’25”.
Radu Jude, despre care organizatorii spun că „realizează încă de la primul său lungmetraj o operă unică prin inventivitatea sa explozivă şi corozivă” va fi prezent în timpul festivalului şi va susţine un masterclass, moderat de profesorul universitar şi critic de film Andrei Gorzo.
Cu ocazia festivalului, care se desfăşoară până în 13 iulie, va apărea şi o monografie dedicată cineastului: „Sfârşitul cinematografiei poate să mai aştepte”, coeditată cu Les Éditions de l’Œil. Această carte, bogat ilustrată, reuneşte fragmente din jurnalul cineastului, un interviu amplu, precum şi mai multe texte semnate de personalităţi ale cinematografiei internaţionale. De asemenea, cititorii vor putea descoperi un dialog captivant între Radu Jude şi Cyril Neyrat, director artistic al FIDMarseille şi coordonator al monografiei.
Radu Jude (născut în 1977) este regizor şi scenarist român, unul dintre cei mai apreciaţi cineaşti contemporani. A câştigat Ursul de Aur la Berlinale 2021 cu „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” şi Ursul de Argint pentru regie cu „Aferim!” în 2015. Printre filmele sale se numără „Cea mai fericită fată din lume” (2009), „Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (2018) şi „Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), multipremiat la Locarno.

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...