Actorul Lucian Teodor Rus a vorbit, într-un interviu acordat Agenţiei de presă News.ro, despre debutul în film, cu rolul principal din ”Inimi cicatrizate”, cel de-al patrulea lungmetraj al lui Radu Jude, adaptare după opera lui Max Blecher, despre obsesia kilocaloriilor, despre cum s-a lăsat purtat de regizor în această interpretare şi spune că a avut tot timpul senzaţia că a fost o experienţă pe care a aşteptat-o toată viaţa.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Lucian Teodor Rus este absolvent al Facultăţii de Teatru din cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografica ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, secţia Arta Actorului şi masterand al aceleiaşi universităţi.

A jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, într-un spectacol realizat în cadrul programului 9G la TNB, şi a Teatrului Bulandra. A făcut parte din distribuţia unor spectacole regizate de Victor Ioan Frunză, Radu Afrim şi în producţii independente ale asociaţiilorTeatru 2.0 şi Scrie despre tine. În plus, Lucian teodor Rus a jucat în scurtmetraje regizate de Armine Vosganian şi Ştefania Maftei, în cadrul Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografica ”I.L. Caragiale” din Bucureşti.

Filmul ”Inimi cicatrizate” al lui Radu Jude, câştigător al premiului special al juriului şi Don Quijote Prize oferit de International Federation of Film Societies în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno, este o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher.

Acţiunea are loc în anul 1937, când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării.

Din distribuţie fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuţ, Şerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin şi Adina Cristescu.

”Inimi cicatrizate” este o producţie Hi Film în co-producţie cu Komplizen Film (Germania), în asociere cu Bord Cadre Films (Elveţia), dezvoltat în cadrul Cinemart, Sofia Meetings.

Scenariul şi regia sunt semnate de Radu Jude, director de imagine este Marius Panduru RSC, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, sound designer Dana Bunescu, de sunet s-a ocupat Jűrg Lempen, iar mixajul a fost realizat de Cristinel Şirli. Dana Păpăruz a fost responsabilă de costume, Bianca Boeroiu de machiaj, Domnica Bodogan s-a ocupat de coafură, iar scenografia a fost realizată de Cristian Niculescu.

Producătorul filmului este Ada Solomon, iar co-producători sunt Jonas Dornbach, Janine Jackowski, Maren Ade şi producători asociaţi - Jamal Zeinal Zade, Dan Wechsler.

”Inimi cicatrizate” va avea premiera în cinematografele din România pe 18 noiembrie, pelicula fiind distribuită de microFILM.

Lucian Teodor Rus, în ”Inimi cicatrizate”
Lucian Teodor Rus, în ”Inimi cicatrizate”
 

Debutul în film într-un lungmetraj al lui Radu Jude este un pas important. Tu cum vezi asta?

Lucian Teodor Rus: Sunt de acord. De departe, cea mai puternică experienţă de până acum.

Cum a fost trecerea de la teatru la film?

Lucian Teodor Rus: Nu e ca şi cum mă pricep la teatru şi următorul pas a fost filmul. Sunt la fel de speriat de ambele. Cred că o iei de la capăt cu fiecare spectacol. Şi cu fiecare film. Şi cu fiecare zi. E clar, mai incolo o să mă distrez foarte tare pe seama încercărilor mele de a face pe profundul în tinereţe. Sigur, ca urmare a faptului că am avut ocazia de a acorda atât de mult timp unui rol, m-am putut bucura de experienţa de a renunța la imaginea mea, la ceea ce mă reprezenta, în mod voluntar, dar şi involutar, încercând să mă redescopăr, intervenind asupra a ceea ce identitatea mea cuprindea la acel moment. Din mai multe puncte de vedere. Am avut tot timpul senzaţia că a fost o experienţă pe care am aşteptat-o toată viaţa. Dar cred că  filmul ar fi funcţionat la fel de bine şi fără mine. Sunt foarte fericit că am fost eu cel care s-a jucat în acel context fabulos, propus de Radu Jude. În plus, la film eşti mai bine plătit.

În jocul tău te-ai folosit de cele învăţate în programul ”10 pentru film” la care ai participat sau ai învăţat şi pus în aplicare lucruri complet noi?

Lucian Teodor Rus: 10 pentru film a fost o experienţă binevenită, dar nu a constat într-un workshop de actorie. În jocul meu m-am folosit de cuvintele din scenariu şi de indicaţiile regizorului. Şi de ceilalţi actori. Ne-am folosit unii pe alţii.

Care au fost cele mai intense momente trăite la filmări? Cum a fost lucrul cu regizorul?

Lucian Teodor Rus: A fost un an atât de intens - dacă e să includ şi probele de casting - încât mi-ar fi greu să mă opresc asupra unor momente. Nu ştiu cum a făcut-o, dar Radu m-a ajutat să capăt foarte mult curaj, eu fiind o persoană introvertită. Are şi un bullshit detector incredibil. N-ai cum să-i scapi. Iar eu am fost fascinat de scenariu şi i-am acordat toată încrederea. Şi nu regret. M-am aruncat, fără teama de-a părea ridicol, fără a mă cenzura sau a-mi impune limite. Dar asta pentru că a fost el acolo şi a ştiut cum să conducă tot procesul. În timp ce eu mi-am făcut de cap. În rest, a decurs firesc. Ne-am întâlnit, am repetat, am filmat. Şi, repet, am urmat indicaţiile lui - mai la stânga, mai la dreapta.

Ce a fost cel mai solicitant pentru tine?

Lucian Teodor Rus: Cel mai solicitant mi se pare să răspund la interviuri, să pretind că ştiu care-i şmecheria cu rolurile. În ceea ce priveşte filmul, mi-am dorit atât de mult să joc, încât nu mi-am pus problema aşa. Un posibil răspuns ar fi faptul că am slăbit, dar nu mi s-a părut chiar atât de complicat pe cât se spune. Asta şi datorită unei nevoi egoiste de a-mi demonstra că, odată ce mi-am setat un astfel de target, pot să-l duc la capăt. A fost minunat să pot experimenta acest proces al construcţiei, al devenirii, bazându-mă pe corp. Devenisem obsedat de fiecare kilocalorie. Şi asta nu pentru că aş fi pasionat de aritmetică. Dar îmi place să am mici obsesii. Deci nici vorbă de method acting. Solicitant a fost să scap de acea senzaţie de impostură care mă urmărea de fiecare dată când coboram din pat, opţiune pe care Emanuel n-ar fi avut-o. Sau când renunţam la ghips. Mi se părea extraordinar că pot să merg. De altfel, toată experienţa mi-a făcut o poftă incredibilă de sport. În schimb, aveam impresia că nu reuşesc să expun, în profunzime, acea condiţie. Mi se pare tulburător cum a reuşit să trăiască în suferinţă. N-aş fi rezistat. Dac-aş fi fost în locul lui, cred că m-aş fi sinucis. Pe de altă parte, e o nesimţire din partea mea să spun că a fost ceva solicitant în faptul că am trăncănit întins într-un pat. În schimb, a fost incredibil să descopăr câtă muncă e în spatele camerei.

La ce lucrezi în prezent?

Lucian Teodor Rus: Sunt foarte încântat că am ocazia să lucrez din nou cu Radu Jude, de data aceasta la un spectacol care are la bază scenariul filmului realizat de Rainer Werner Fassbinder -  ”Ali: Frica Mănâncă Sufletul”. Un text extrem de relevant, despre respingere şi acceptare. Premiera are loc la Teatrul Apollo 111, care va fi inaugurat în Palatul Universul din Bucureşti la sfârşitul lunii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.