Romanul ”Inimi Cicatrizate” de Max Blecher este publicat la editura Humanitas într-o ediţie specială, iar din 3 noiembrie cartea va fi disponibilă în librării. Tot în luna noiembrie, cel de-al patrulea lungmetraj regizat de Radu Jude, ”Inimi cicatrizate”, o adaptare liberă după opera literară a lui Max Blecher, va rula în cinematografele din România din 18 noiembrie, pelicula fiind distribuită de microFILM.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Max Blecher semnează pentru prima dată şi ilustraţia copertei cărţii sale, un desen în tuş negru şi roşu descoperit în timpul documentării lui Radu Jude, desen care a devenit imaginea centrală a afişului filmului.

Un bolnav care nu se martirizează, singurul autor care a jucat, aşa cum singur o spune, ”până la ultimele jetoane“, Blecher a devenit subiect de reflecţie în jurnalele altor scriitori ai generaţiei lui. ”Voi mai avea vreodată curajul să mă vait de ceva? Voi mai avea neruşinarea să am capricii, indispoziţii, enervări?… El trăieşte în intimitate cu moartea. Nu cu o moarte abstractă, nebuloasă, cu termen lung. E moartea lui, precisă, definită, cunoscută în detalii, ca un obiect. Ce îi dă curaj să trăiască? Ce îl susţine? Nu e nici măcar disperat. Nu înţeleg, mărturisesc că nu înţeleg”, scria Mihail Sebastian. 

Atu-ul lui literar este chiar felul în care îşi priveşte propria viaţă. ”Faţă de colegii de generaţie, atât de vitali, trăind atât de intens şi meditând de departe, chiar dacă obsesiv, la străina moarte, Blecher este prizonierul unei lumi pe dos: pentru el moartea e intensă, familiară, apropiată şi viaţa e străină. Blecher nu se complace în suferinţă. Întreaga lui viaţă este o contrazicere a ideii că boala umileşte”, scria Ioana Pârvulescu. 

Editura Humanitas şi echipa filmului ”Inimi cicatrizate” invită publicul sâmbătă, 19 noiembrie, la ora 16.00, la târgul de carte Gaudeamus, pentru o discuţie despre Max Blecher şi adaptarea cinematografică a operei lui literare la care va participa regizorul Radu Jude.

Volumul ”Inimi cicatrizate” este disponibil din 3 noiembrie online şi în librăriile din ţară.

Lungmetrajul ”Inimi cicatrizate” a câştigat Premiul Special al Juriului dar şi Don Quijote Prize oferit de International Federation of Film Societies în cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Locarno dar şi o Menţiune Specială în cadrul Haifa International Film Festival.

Acţiunea din filmul ”Inimi cicatrizate” are loc în anul 1937 când Emanuel, un tânăr de douăzeci de ani, bolnav de tuberculoză osoasă, se internează într-un sanatoriu de pe malul mării.

Din distribuţie fac parte actorii Lucian Teodor Rus, Ivana Mladenovic, Ilinca Hărnuţ, Şerban Pavlu, Marian Olteanu, Alexandru Dabija, Dana Voicu, Fernando Klabin, Adina Cristescu.

”Inimi cicatrizate” este o producţie Hi Film în co-producţie cu Komplizen Film (Germania), în asociere cu BORD CADRE FILMS (Elveţia), dezvoltat în cadrul Cinemart, Sofia Meetings.

Scenariul şi regia sunt semnate de Radu Jude, director de imagine Marius Panduru RSC, montajul a fost realizat de Cătălin Cristuţiu, sound designer Dana Bunescu, de sunet s-a ocupat Jűrg Lempen iar mixajul a fost realizat de Cristinel Şirli. Dana Păpăruz a fost responsabilă de costume, Bianca Boeroiu de machiaj, Domnica Bodogan s-a ocupat de coafură iar scenografia a fost realizată de Cristian Niculescu.

”E un film cu totul special. Este un film-poem, un omagiu adus literaturii, unui anumit gen de literatură, cu lirică, cu emoţie şi forţă, şi nu spun asta pentru că e proiectul meu şi filmul prietenului Radu Jude, ci pentru că este un film după opera lui Max Blecher”, a declarat, în primăvara acestui an, producătorul Ada Solomon pentru News.ro.

Radu Jude a câştigat anul trecut ”Ursul de Argint” pentru cea mai bună regie la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin pentru pelicula ”Aferim!”, producţia românească cu cel mai mare succes de box-office în 2015.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.