Filmul ”Ilegitim”, de Adrian Sitaru, se află în competiţia Festivalului de Film LET'S CEE, alături de alte 10 producţii, iar ”Câini”, de Bogdan Mirică”, a fost înscris în competiţia ”Debuturi promiţătoare”. Evenimentul prezintă 141 de filme, documentare şi scurtmetraje din Europa Centrală şi de Est, precum şi din Caucaz şi Turcia, în perioada 21-27 martie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În total, 43 de producţii austriece participă în premieră în patru competiţii acerbe din cadrul festivalului, unele dintre acestea fiind înscrise în competiţia de scurtmetraje. Toate filmele vor fi proiectate numai în versiunea originală, cu subtitrare în limba engleză sau în limba germană, în şase spaţii din Viena şi, pentru prima dată, în Graz şi Villach.

Filmul de deschidere a festivalului va fi ”The Citizen/ Cetăţeanul”, realizat de Roland Vranik, o abordare nuanţată a temei integrării, prezentată printr-o poveste de dragoste neobişnuită. Acest film este înscris şi în competiţia de lungmetraje, alături de câştigătorul premiului Ursului de Argint, drama ”Death In Sarajevo/ Moarte la Sarajevo”, realizată de bosniacul Danis Tanović, câştigător al premiului Oscar; de ”The Constitution/ Constituţia”, câştigătorul trofeului de la Festivalul de Film de la Montreal, realizat de croatul Rajko Grlić; de filmul românesc ”Illegitimate/ Ilegitim”, realizat de Adrian Sitaru şi de alte filme, cum ar fi: ”Anna’s Life/ Viaţa Annei”, filmul de debut al directorul georgian Nino Basilia sau producţia poloneză ”Playground/ Terenul de joacă”, realizată de Bartosz M. Kowalski, care explorează fenomenul unei copilării excesiv de violente, având o distribuţie de actori amatori. În total, în competiţie vor fi 11 filme.  

În acelaşi timp, alţi 11 candidaţi sunt înscrişi în competiţia ”Debuturi promiţătoare”, printre care şi filmul turcesc ”Album/ Album”, semnat de Mehmet Can Mertoğlu şi câştigător la Festivalul de Film de la Sarajevo, pelicula Zhaleika, realizată de Eliza Petkova şi câştigătoare a trofeului Grand Prix din cadrul Festivalului de Film de la Sofia, precum şi producţia românească ”Dogs/ Câini” realizată de Bogdan Mirică, film care a câştigat anul trecut premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes.

Competiţia de documentare va reflecta fenomene sociale de actualitate şi va include producţii curajoase, relevante din punct de vedere politic. La ediţia din acest an, una dintre cele mai impresionante producţii vine din Rusia: filmul ”My Friend Boris Nemtsov/ Prietenul meu, Boris Nemtsov” este realizat de regizorul de doar 26 de ani Zosya Rodkevich, cu un buget de numai 15.000 de euro, şi a fost desemnat deja una dintre cele mai bune contribuţii din cadrul Festivalului de Film de la Cracovia.

Pentru prima dată în istoria Festivului de Film LET’S CEE, trei filme austriece se numără printre cele 11 finaliste ale competiţiei de scurtmetraje: ”Eisenherz/ Inimă de fier”, realizat de Franz Maria Quitt, ”Undercooling/ Subrăcire”, realizat de Olga Kosanovic şi ”Prince Butyesyes”, realizat de cineaştii Anatol Vitouch şi Ondřej Cikán, vor fi proiectate în premieră internaţională în cadrul Festivalului.

Celelalte scurtmetraje finaliste sunt producţii din România, Rusia, Ucraina/ Rusia, Bulgaria, Croaţia şi Slovenia. Spre deosebire de lungmetrajele din cadrul festivalului, toate scurtmetrajele, atât cele înscrise în competiţie, cât şi cele aproximativ 50 de producţii din afara competiţiei, vor putea fi vizionate fără taxă de intrare.

Programul festivalului include, de asemenea, şi o serie de sesiuni care se vor concentra pe anumite ţări, precum Anul cultural Austria - Croaţia 2017, ce o va avea în centrul său pe actriţa croată Ksenija Marinković, Aspecte foarte interesante ale industriei din România, o sesiune poloneză, ce va include producţii din ultimii ani, precum şi Programul de scurtmetrajele PÖFF, o secţiune organizată de celebrul Festivalul de Film Nopţi Albe din Tallinn şi  Cele mai bune filme animate din Polonia, care vor fi prezentate de Fundaţia de Film din Cracovia.

Câştigătorii vor fi anunţaţi pe 25 martie, în cadrul ceremoniei de premiere a Festivalului de Film LET’S CEE. Toate producţiile proiectate în cadrul festivalului vor fi luate în considerare pentru categoria Audience Award, câştigătorul acesteia urmând să primească, la rândul său, 1.500 de euro.

Cineastul ungar Béla Tarr, unul dintre cei mai influenţi directori din ultimii 30 de ani, va primi premiul Steaua Din Urania pentru întreaga sa carieră. 

Pentru prima dată, ediţia din 2017 va include o agendă vastă de evenimente dedicate industriei de film internaţionale. Aşadar, printre noutăţi se numără Academia de Talente LET’S CEE, la care s-au înscris 30 de tineri cineaşti, şi Zilele Industriei LET’S CEE, eveniment care se va desfăşura pe parcursul a două zile şi în cadrul căruia experţi locali şi internaţionali vor susţine sesiuni pe subiecte de actualitate pentru industria filmului.

Workshopul educaţional Şcoala De Cinematografie LET’S CEE va include proiecţia filmului Ali And Nino (Ali şi Nino), realizat de directorul Asif Kapadia, câştigător al premiului Oscar, şi a documentarului de coproducţie ceho-slovacă ”Through The Eyes Of The Photographer/ Prin ochii fotografului”. În acest film este distribuit actorul Matej Mináč, câştigător al unui premiu Emmy, dar şi Zuzana Mináčová, mama sa, în vârstă de 85 de ani, care este fotograf, supravieţuitoare a Holocaustului, precum şi protagonista filmului. Actorii vor fi în sală şi vor răspunde întrebărilor publicului. Sesiunea de întrebări şi răspunsuri va fi inclusă atât în cadrul workshop-ului, cât şi în cadrul unui Master Class ce va avea ca temă formula de succes a portretelor de film.

De asemenea, Festivalul va include şi o nouă secţiune intitulată Cele mai bune filme clasice, în cadrul căreia vor fi proiectate trei filme mute din Rusia, Polonia şi România, cu acompaniere live asigurată de pianistul Gerhard Gruber.

După prezentarea producţiilor participante, câştigătorul marelui premiu - care va primi 1.500 de euro şi trofeul Urania - va fi anunţat de un juriu internaţional, în cadrul ceremoniei de decernare a premiilor, care ca avea loc pe 25 martie, la Cinema Urania din Viena.

Biletele s-au pus în vânzare pe 3 martie. Cu un preţ standard de 9 euro pentru un bilet (8 euro în perioada pre-sale) şi un cost de 7,5 Euro pentru un bilet cu preţ redus (7 Euro în perioada de pre-sale), taxa de participare este foarte avantajoasă, având în vedere că vizitatorii au adesea ocazia de a întâlni cineaşti celebri în cadrul sesiunilor de întrebări şi răspunsuri.

Preţul unui bilet care oferă acces general la toate filmele costă 70, respectiv 60 euro. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.