Grigore Leşe a declarat pentru agenţia de presă News.ro că a cerut să fie scos din videoclipul trupei Taxi, ”Despre smerenie”, care este un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului, pentru că i s-a spus că mesajul melodiei este despre bisericile de lemn şi cultura străveche, nu despre un manifest contra Catedralei. Trupa Taxi a reacţionat, sâmbătă seara, la declaraţiile lui Leşe spunând că acesta a văzut videoclipul şi cunoştea versurile melodiei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Grigore Leşe, solist de muzică populară şi culegător de folclor, a declarat pentru agenţia de presă News.ro că a cerut să fie scos din videoclipul trupei Taxi, ”Despre smerenie”, care este un manifest împotriva Catedralei Mântuirii Neamului, pentru că i s-a spus că mesajul melodiei este despre bisericile de lemn şi cultura străveche, nu despre un manifest contra Catedralei.

”Am cerut să fiu scos din videoclip. Mă delimitez de comentariile care ies din sfera artisticului. M-am retras din această poveste cu eleganţă”, a declarat pentru News.ro Grigore Leşe.

Leşe spune că înţelegerea iniţială a fost să participe, ca artist, la filmarea videoclipului, spunându-i-se că este vorba despre un mesaj privind bisericile de lemn şi ”civilizaţia noastră străveche”. ”Vindin lumea bisericilor de lemn, patrimoniu UNESCO. Am fost botezat în biserică de lemn. Aceste simboluri au o importanţă aparte pentru mine”, a explicat acesta.

Ca reacţie la declaraţiile artistului de muzică populară, trupa Taxi a reacţionat pe pagina oficială de Facebook. ”Domnul Grigore Leşe a fost informat pe larg despre proiectul trupei Taxi – „Despre smerenie”, înainte de a da curs invitaţiei de a filma.1. În data de 14.03.2016 domnia sa a primit pe email textul piesei şi lista participanţilor confirmată în acel moment.  2. În data de 22.03.2016 domnul Grigore Leşe a venit la studio. Înainte de a-şi da acordul final pentru a înregistra, a fost invitat să asculte piesa şi să urmărească filmările realizate până în acel moment. După ce a ascultat piesa şi a vizionat filmările, domnul Leşe a intrat în studio pentru înregistrările audio şi video”, se arată în punctul de vedere al trupei, care prezintă şi schimbul de mesaje avut cu Leşe.

Formaţia Taxi a lansat joi piesa ”Despre smerenie”, alături de 33 de personalităţi din lumea muzicii, a teatrului şi literaturii, între care Dan Bittman, Andi Vasluianu, Victor Rebengiuc şi Mircea Cărtărescu.

Azi noapte am avut un vis: Catedrala Mântuirii Neamului românesc era gata. Iar eu m-am dus la catedrală de dimineaţă să-l caut pe Dumnezeu. Nu l-am găsit. Sunt convins că era acolo, dar pur şi simplu nu l-am găsit eu, deşi l-am căutat până şi-n sălile polivalente, si în cele 12 lifturi, şi în parcarea subterană şi în spaţiile auxiliare. Nu l-am găsit, dar nu m-am mirat. Acolo totuşi e o suprafaţă de 11 hectare”, începe melodia semnată "Taxi şi prietenii".

"M-am dus în oraş să-l caut. Am ajuns în Centrul Vechi. M-am gândit că acolo e puţin probabil să-l găsesc (...) Şi până la urmă l-am găsit într-o biserică din lemn. E una undeva pe un deal. L-am vazut de la intrare. N-a fost greu. Biserica are 100 de metri pătraţi în total şi cred că ştiu de ce l-am găsit aici: Dumnezeu preferă lemnul, lemnul şi spaţiile mici", continuă Taxi.

”Dumnezeu preferă lemnul. Lemnul şi spaţiile mici”, este refrenul cântat apoi de invitaţii formaţiei: Dan Bittman, Cornel Ilie, Monica Anghel, Virgil Ianţu, Andi Vasluianu, Dorina Chiriac, Ştefan Bănică Jr., Robin Proca, Andi Moisescu, Dani Oţil, Paula Chirilă, Horia Moculescu, Toni Grecu, Irina-Margareta Nistor, Dan Byron, Teo Trandafir, Oreste Teodorescu, Pavel Bartoş, Ada Milea, Călin Goia, Mircea Cărtărescu, Horia Vîrlan, Guess Who, Laura Lavric, Andreea Esca, Răzvan Simion, Alexandru Andrieş, Emilia Popescu, Grigore Leşe, Mircea Baniciu, Alexandra Ungureanu, Oana Pellea şi Victor Rebengiuc.

Videoclipul alb-negru este semnat Tudor Olaru.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.