Garderoba actriţei Catherine Deneuve, create de Yves Saint Laurent, precum şi cea a femeii de afaceri libaneze Mouna Ayoub, au fost vândute, joi, la licitaţie, pentru suma totală de 900.000, respectiv 400.000 de euro (taxe incluse), potrivit presei franceze.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Christie's, Catherine Deneuve, prietena lui Yves Saint Laurent, care tocmai a împlinit 75 de ani, a pus în vânzare aproape toate creaţiile semnate de designerul francez, după ce şi-a vândut casa din Normandia unde îşi păstra această garderobă. 

Un număr de 129 de loturi au fost propuse spre vânzare în elegantele saloane de pe bulevardul Matignon. Licitaţia a durat cinci ore şi 90% dintre obiecte au fost vândut cu preţuri de două ori mai mari decât cele de pornire. 

"Această săptămână de expoziţie şi licitaţiile au depăşit aşteptările mele. Christie's a adus un omagiu talentului lui Yves Saint Laurent prezentând creaţiile sale într-o manieră rafinată", a spus actriţa. 

François de Ricqlès, preşedinte al Christie's Franţa, a calificat vânzarea drept "un triumf" care "onorează doi artişti emblematici francezi ce reprezintă gloria acestei ţări". 

O rochie de seară din prestigioasă colecţie rusească din 1977/ 78 a atins suma de 52.500 de euro, de zece ori mai mare decât estimarea iniţială, devenind cel mai bine vândut lot al licitaţiei. O rochie scurtă cu franjuri brodaţi cu perle din colecţia haute-couture a sezonului primăvară-vară 1969, pe care actriţa a purtat-o când l-a întâlnit pe Alfred Hitchcock, a fost vândută pentru 42.500 de euro (estimarea a fost între 3.000 şi 5.000 de euro). 

O sesiune online, care propune 140 de alte obiecte din garderoba actriţei Catherine Deneuve, se va încheia pe 30 ianuarie la miezul nopţii. 

Pentru colecţia lui Mounei Ayoub, vândută la casa de licitaţii Cornette de Saint-Cyr, a fost strânsă suma de 400.000 de euro (taxe incluse). O haină de mătase "iris" a fost adjudecată la 175.500 de euro, preţ record pentru un articol vestimentar semnat Saint Laurent. Această haină, inspirată de Van Gogh, a fost creată în vara lui 1988 din organza brodată cu perle şi cu panglici pictate. 

O altă haină, creată în semn de omagiu pentru atelierul Maison Lesage, 1990, a fost vândută pentru 48.100 de euro. În afară de genţi şi accesorii, 100 de haine haute-couture, unele cu calitate muzeală, au fost propuse spre vânzare. 

Mouna Ayoub a alcătuit "o colecţie remarcabilă, întotdeauna cu dorinţa de a susţine creaţia, savoir-faire-ul francez şi meseriile de artă, prin intermediul artizanilor", potrivit reprezentanţilor casei Cornette de Saint-Cyr. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.