Cea de-a 14-a ediţie a festivalului de film polonez CinePolska va avea loc în perioada 1-6 noiembrie, la cinematograful "Elvira Popescu" din Bucureşti.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Filmele prezentate sunt adesea proiectate în avanpremieră în România, iar unele dintre ele pot fi văzute doar la acest festival. Programul din acest an include filme premiate la Cannes, Berlin şi Karlovy Vary.

"Filmele din ediţia 2018 a festivalului CinePolska sunt ca o oglindă în care merită să te uiţi. Spectatorii vor găsi subiecte apropiate fiecăruia dintre noi - de la dragoste, la pasiune şi ură sau teama de alteritate", spune Agnieszka Skieterska, directorul Institutului Polonez din Bucureşti, care organizează festivalul. "Despre toate acestea vorbesc cei mai buni regizori şi actori polonezi din generaţia tânără, care triumfă la cele mai importante evenimente cinematografice", adaugă aceasta.

CinePolska începe joi cu filmul "Războiul rece", de Paweł Pawlikowski, premiat anul acesta la Cannes pentru "cea mai bună regie", totodată candidatul polonez din acest an pentru premiile Oscar. Laureat în 2014 al premiului Oscar pentru filmul "Ida", regizorul prezintă de data aceasta o poveste de dragoste imposibilă dintre doi oameni care nu pot fi împreună şi care nu pot trăi unul fără celălalt. Acţiunea se desfăşoară pe fundalul aşa-numitului Război Rece din Polonia, Germania, Iugoslavia şi Franţa, fiind însoţită de o imagine şi o muzică extraordinar de frumoase. De remarcat este jocul actoricesc remarcabil al Joannei Kulig şi Tomasz Kot.

Vineri, spectatorii din Bucureşti vor vedea curajoasa comedie "Atac de panică", în care, datorită unor evenimente neobişnuite, viaţa de zi cu zi se transformă într-o mare nebunie. Tânărul regizor polonez Paweł Maślona priveşte cu inteligenţă şi ironie omul secolulului 21, slăbiciunile, fobiile şi pasiunile acestuia. Soarta câtorva eroi aparent fără nicio legătură între ei se intersectează în film, viaţa lor schimbându-se ireversibil.

Sâmbătă, va fi proiectat filmul bazat pe fapte reale "Cel mai rapid, cel mai puternic", regizat de Łukasz Palkowski. Eroul său este Jerzy Górski, un fost narcoman care, în ciuda unor mari greutăţi în viaţă, a devenit în 1990 dublu campion mondial Ironman, un concurs de triatlon extrem de dificil. 

În timpul festivalului CinePolska, duminică, va avea loc avanpremiera în România a filmului "Chipul", de Małgorzata Szumowska, premiat în anul 2018 cu Ursul de Argint la Berlinale. Descrisă drept un „basm contemporan”, povestea ironică a unui bărbat care şi-a pierdut faţa într-un accident şi care, după o operaţie inovatoare prin care primeşte o nouă înfăţişare, se întoarce în satul natal este pentru unii o abordare plină de amărăciune asupra Poloniei provinciale contemporane, iar pentru alţii o poveste universală despre acceptare şi reacţia la alteritate.

După ce a câştigat Grand Prix la Festivalul de Film Polonez din Gdynia, cel mai important festival din Polonia, filmul "O noapte liniştită", care va fi prezentat luni, a fost considerat cel mai bun film polonez al anului 2017. Regizorul debutant Piotr Domalewski spune povestea unui tânăr emigrant polonez care vine în satul natal în Ajunul Crăciunului. După această vizită a sa, viaţa întregii sale familii se va schimba complet. Această poveste sinceră şi înţeleaptă este foarte bine primită în ţările în care emigraţia este o experienţă universală.

CinePolska 2018 se încheie marţi, 6 noiembrie, cu proiecţia filmului "Păsările cântă în Kigali", în regia Joannei Kos-Krauze şi Krzysztof Krauze, care-i va conduce pe spectatori în colţuri complet diferite ale lumii. Fundalul pentru povestea polonezei ornitolog şi a fetei din tribul Tutsi salvată de aceasta este genocidul din Rwanda, în timpul căruia, în anul 1994, tribul Hutu, aflat la conducerea ţării, a omorât peste un milion de locuitori Tutsi. În acest film minimalist emoţionant, la care te gândeşti mult timp după ce ai ieşit din cinematograf, soţii Krauze pun întrebări despre inevitabilitatea răului, forţa spiritului uman, puterea prieteniei şi a iertării. Actriţele din rolurile principale, poloneza Jowita Budnik şi rwandeza Eliane Umuhire au fost recunoscute ex aequo drept cele mai bune actriţe, printre altele, la festivalul Karlovy Vary din Cehia.

Organizatorii festivalului sunt Institutul Polonez din Bucureşti şi Asociaţia Cineaştilor din Polonia, în colaborare cu Ambasada Franţei în România şi Institutul Francez din Bucureşti. Evenimentul este sprijinit financiar de Institutul Polonez de Artă Cinematografică.

Autoarea afişului CinePolska din acest an este Diana Barbu, o tânără graficiană şi realizatoare de benzi desenate din Târgu Jiu.

În primăvara lui 2019, CinePolska va ajunge şi în alte oraşe din România, unde spectatorii vor putea vedea o selecţie a filmelor prezentate anul acesta la Bucureşti.

Filmele au subtitrare în limba română şi încep la ora 20.30.

Biletele pot fi achiziţionate de la casa de bilete a cinematografului Elvire Popesco sau de la librăriile Kyralina şi Humanitas, în timpul programului de lucru cu publicul şi în limita locurilor disponibile, precum şi online pe elvirepopesco.ro.

Preţul biletelor: tarif întreg - 15 lei, tarif redus - 10 lei, carnet 5 bilete - 60 lei, carnet 5 bilete redus – 35 lei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.